szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Texas Egyetem férficsapatának vezetőedzőjeként folytatja Bob Bowman.

Alig 48 órával azután, hogy a két magyar úszót, Kós Hubertet és Sárkány Zalánt foglalkoztató Arizona State Sun Devils úszócsapata történelmi egyetemi bajnoki címet szerzett, kiderült, hogy a csapatot irányító Bob Bowman távozik. A szakember a texasi egyetem (University of Texas) úszó- és műugrócsapatának igazgatója, valamint a helyi férfi úszócsapat vezetőedzőjeként folytatja – írja a Swimswam.

Amikor Bowman 2015-ben átvette az Arizona irányítását, a csapat egyetlen pontot sem szerzett az egyetemi bajnokságban, kilenc évvel később, folyamatos fejlődést mutatva viszont sikerült a bajnoki címig menetelniük, történetük során először.

Bowman, aki korábban Michael Phelpst is edzette, a texasi vezetőedzői pozíciót Eddie Reese-től vette át, aki az olimpiai válogatók után hivatalosan is befejezte 46 éves pályafutását.

Kós tavaly január óta készült Bowman csoportjában, ahol mások mellett ott van például a franciák klasszisa, Leon Marchand. A 21 éves magyar úszó tavaly nyáron Fukuokában 200 méter háton világbajnoki címet nyert, és esélyesként készül a párizsi olimpiára. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Bowman távozása hogyan befolyásolja majd a közös munkájukat.

Kós nemrég arról beszélt, hogy Bowman kis híján hazaküldte az arizonai egyetemi úszóbajnokságról, mert az úszása során hibát követett el, végül azonban a fináléban megdöntötte a négyszeres olimpiai bajnok Ryan Murphy 2016-os csúcsát, amivel összamerikai egyetemi rekorder lett.

A magyar úszó éppen Bowman javaslatára hagyta ki a februári, dohai vizes világbajnokságot. Erről Kós azt nyilatkozta, hogy nagyon nehéz volt nemet mondania a versenyre, de „amikor beszéltünk Bobbal a világbajnokságról, határozottan azt mondta, hogy nem mehetek. Rá lehet hallgatni, hiszen a valaha volt legeredményesebb edző az úszósport történetében, szóval, ha ő azt mondja, hogy nem, akkor nem. Ha ő úgy hiszi, ez visz a jó irányba, akkor biztos a jó irányba haladunk!”