:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 20. 11:40

Megfelelő mobilhálózat nélkül nincs okosmérés

Az okosmérők az elmúlt egy-másfél évtized talán legnagyobb ígéreteinek számítanak, hiszen amellett, hogy nem kell évente beengedni a leolvasót a lakásba, még akár spórolni is segítenek az ügyfélnek - már ahol működnek.

Több tízezer ír háztartás tapasztalhatta meg az elmúlt időszakban az energiahálózathoz tartozó okosmérők egyik fonákoldalát, melynek köszönhetően ahelyett, hogy a tényleges fogyasztásuk alapján kapták volna a számláikat, még többet is kellett fizetniük - írja az Irish Independent.

Az ESB Networks energiaszolgáltató - mely eddig közel 1,6 millió okosmérőt telepített országszerte - a lapnak elismerte, hogy az elmúlt időszakban mintegy 80 ezer okosmérővel ellátott háztarást érintettek "átmeneti kommunikációs problémák", melyek elsősorban a gyenge mobilos térerőre voltak visszavezethetők.

weekly_budget

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A magyarázat önmagában aligha jelent vigaszt ugyanakkor annak a több ezer ügyfélnek, akiknél több hónapon - akár egy éven - keresztül nem valós fogyasztási adatok alapján kapták meg a számláikat, miután a kommunikácós hiba miatt a rendszer a korábbi átlagfogyasztásuk alapján kalkulálta ki a fizetendő végösszeget.

Hogy mégis miként fordulhatott elő, hogy az ESB-nél senkinek nem tűnt fel, hogy több ezer kihelyezett mérő nem küld adatokat, illetve nem csatlakozik a hálózathoz, az nem teljesen világos, mindenesetre a mostani eset is jól példázza, hogy az okosmérés tömeges megvalósítása milyen problémákhoz vezethet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 15:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.