szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar válogatott szövetségi kapitánya több mint tíz éve találkozott először a miniszterelnökkel, akkor csak annyit vett észre elsőre, hogy fontos ember lehet.

„Amikor először találkoztunk, valamikor 2012-2013 környékén lehetett a Sóstói-stadionban. Liftre vártunk, és bevallom, elsőre csak azt érzékeltem, biztos fontos ember lehet, mert testőrök őrizték. Aztán a liftben összeismerkedtünk, és dicsérte a Honvédot, amiért soha nem engedjük az ellenfelet játszani.

Azonnal felismertem, hogy követi és érti a játékot.

Honvéd-edzőként többször is összefutottunk, és pár percet mindig beszéltünk a fociról. De csak a fociról. Aztán kapitányként persze sűrűbben. Soha nem adott nekem tanácsot, vagy kért számon szakmailag” – mondta a 444-nek adott interjújában Orbán Viktorról Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Rossi azt mondta, úgy emlékszik, Orbán az ő edzősége alatt csupán egyszer, az angolok legyőzése után ment be a válogatott öltözőjébe. Ez volt az a meccs, amelyen a magyar válogatott az angolokat 4-0-ra verte. „Akkor is csak azért, mert a csapatkapitány, Szalai Ádám behívta a fiúk közé. És mert az egy egészen különleges nap volt. Az elnök úr sűrűbben benéz” – magyarázta Rossi, utolsó mondatával Csányi Sándorra, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökére célozva.

Csányiról azt mondta, „nagyon jó kapcsolatunk van: egy empatikus és rokonszenves ember. Köztünk minden tiszta”. Rossi kiemelte, hogy 2025-ig, a világbajnoki selejtezők végéig van szerződése a válogatottnál, „de ha bármikor más döntést hoznék a jövőmmel kapcsolatban, azt minden körülmények között transzparens módon tenném meg, mert prioritás számomra, hogy ha majd egyszer elmegyek innen, akkor ezt békében tegyem a szövetséggel és minden szereplővel egyaránt”.

Rossi az interjúban beszélt arról is, hogy mire számít a nyári Európa-bajnokságon. Azt mondta, a célok és az álmok között vannak különbségek, „a csoportból való továbbjutás álom lenne. Németországgal játszunk, amely egy jobb csapat. Svájcra ugyanez igaz. És ott vannnak a skótok, akik ellen roppant nehéz játszani. Ez nem egy könnyű csoport. Talán nem olyan komplikált, mint az előző Eb-n, de nehéz.

Abban bízunk, hogy mindhárom ellenféllel felvesszük a versenyt, az álmunk pedig a továbbjutás. nem lesz könnyű.”