Horn Andrea
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

Az összetartás erejét emelte ki a szövetségi kapitány és a játékosok is azután, hogy megverték a portugálokat, és bebiztosították helyüket a párizsi játékok kézilabdatornáján.

Párizsi olimpia
Száz év után újra Párizsban gyűlnek össze a világ legjobb sportolói, hogy 35 sportágban minél gyorsabban, erősebben és magasabbra jussanak. A július 26. és augusztus 11. között zajló játékok minden magyar érintettjéről és fontos híréről beszámolunk cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Három gólos hátrányból felállva, 30-27-re győzött Portugália csapata ellen a magyar férfi kézilabda-válogatott, ezzel kijutott a párizsi olimpiára. Erre legutóbb tizenkét éve volt példa, akkor, a londoni játékokon a negyedik helyen zártak.

A Tatabányán zajló selejtezőtornán két kvóta talált gazdára. Az elsőt már szombaton megkaparintották az addigi mindkét mérkőzésüket megnyert norvégok (akik a harmadikat is sikerrel vették, és könnyedén legyőzték a pont nélkül zárt Tunéziát), a másodikért zajlott a magyar–portugál ki-ki meccs.

Fantasztikus hajrával kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda-válogatott

A magyar csapat 30-27-re győzött Portugália ellen a tatabányai selejtezőtornán. A meccs embere Imre Bence lett, aki kilenc góllal járult hozzá a sikerhez.

„Utálok a portugálok ellen játszani, mert barátok vagyunk. Nagyon nehéz volt számomra ez a helyzet, kár, hogy egymás ellen kellett eldőlnie a kvóta sorsának” – mondta a találkozó utáni sajtótájékoztatón Chema Rodríguez, aki, mielőtt teljes állásban a magyar csapat szövetségi kapitánya lett, három éven át a Benfica vezetőedzőjeként dolgozott.

„Ezzel együtt nagyon boldog vagyok, hogy a magyar válogatott tizenkét év után ott lesz az olimpián. Az ország, a csapat nagyon megérdemelte már ezt”– tette hozzá.

Elárulta azt is, hogy a meccs előtt arról beszéltek, nem az számít igazán, hány gólt szereznek, vagy hogy mi lesz a végeredmény, hanem az, hogy családként érkezzenek a csarnokba, és úgy is távozzanak onnan. A portugálok szerinte nagyszerűen játszottak, a magyar csapat azonban keményen küzdött és mindent megtett a győzelemért.

Chema Rodríguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya
Túry Gergely

A meccs legjobbjának ezúttal Imre Bencét választották, aki kilenc lövésből kilenc gólt szerzett. A válogatottban a januári Eb-n debütált fiatal játékos már az első válaszában az édesanyját és az édesapját említette: az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázót, Kökény Beatrixot és az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívót, Imre Gézát. „Azt mondtam apukámnak, remélem, hogy csak egy olimpia marad ki 28 év alatt, és az a tokiói volt, mert 1996 óta az összes olimpián ott volt vagy ő, vagy anya.”

A Ferencváros játékosa, aki a következő szezontól a német Kielben folytatja, azután arról beszélt, hogy csodálja a portugálok játékát, az utánpótlás tornákon három játékosukkal is sokat szerepeltek egymás ellen, nagyon jó ellenfélnek tartja őket. A magyar csapatról azt mondta: „Szenzációsak voltunk ma a küzdés terén és a végén játékban is.”

Azután egy kulisszatitkot is elárult arról, hogyan reagált a szövetségi kapitány arra, hogy szombaton kikaptak a norvégoktól:

Soha életemben nem tapasztaltam még olyat, mint szombaton, hogy egy vesztes meccs után úgy üvöltött le minket az edző, hogy közben azt mondta, iszonyatosan büszke ránk. Szenzációs érzés volt.”

Szurkolók a magyar férfi kézilabda-válogatott Portugália elleni olimpiai selejtezőjén
Túry Gergely

Lékai Máté az egyetlen olyan, még aktív válogatott játékos Mikler Roland mellett, aki ott volt a londoni olimpián. Az irányító most arról beszélt, hogy fantasztikus meccs volt a vasárnap esti, amire minden játékos és szurkoló örökké emlékezni fog, aki átélte.

„Mondhatnám, hogy így akartuk. Mindig így akarjuk, csak nem mindig jön össze” – viccelődött azzal, hogy megint komoly izgalmakat hozott a meccs, de ezúttal ők kerekedtek felül.

Lékai Máté, a magyar férfi kézilabda-válogatott irányítója
Túry Gergely

A meccsen ezúttal is Mikler kezdett a kapuban, akit azonban az első félidő felénél megint lecserélt a szakvezető, és Bartucz Lászlót küldte be a helyére. A Tatabánya játékosa már az első megmozdulásaival megbabonázta a portugálokat, a következőkben pedig rengeteg bravúrral védett: a kapu felé tartó lövések 40 százalékát hárította. A meccs után mégsem volt maradéktalanul elégedett magával: „Egy csomó labdába beleértem, amikről úgy éreztem, hogy meg lehetett volna fogni. Nem akarok magyarázkodni, nem szokásom, de ennek most talán az volt az oka, hogy fáradtabb voltam. De nyertünk, úgyhogy ezután nem kell nagyon semmit bizonygatni” – nyilatkozta a vegyes zónában.

Bartucz László, a magyar férfi kézilabda-válogatott kapusa
Túry Gergely

Arról is beszélt, hogy szerinte mi döntött a meccsen: „Az egymásba vetett hitünk, hogy tényleg családként funkcionál a csapat, a stáb és a szurkolótábor, amelyik mögöttünk állt.

Gyakorlatilag belehajszoltak minket a győzelembe”.

Azt is hozzétette, fantasztikus érzés volt számára, amikor a nevét skandálta a csarnok közönsége. Úgy összegzett, hogy ezek voltak a pályafutása legfontosabb védései, legfontosabb meccse.

A kapus, aki a 2010-es évek közepe után az idén januári Eb-n szerepelt újra a válogatottban, elárulta: csak bízni tudott abban, hogy a plusz munka, amit azért végzett, hogy ismét számítsanak rá, előbb-utóbb be fog érni. Az olimpiai részvétel miatt többet dolgozni, kimenni tíz kilométert futni, míg mások aludtak.

A beálló Bánhidi Bence nehezen találta a szavakat a meccs után. „Ez a mérkőzés arról szólt, hogy a szívünk a helyén legyen” – mondta. Szerinte mindenki tudta, mi kell a kijutáshoz, ha kellett, csúszott-mászott ezért, s „küzdöttünk, mint az oroszlánok, egymásért”.

Bánhidi Bence, a magyar férfi kézilabda-válogatott beállója
Túry Gergely

A meccset hullámvasútként írta le, a siker kulcsát pedig abban látta, hogy amikor vissza tudtak kapaszkodni egálra, meg tudták roppantani az ellenfelet. Mentálisan és fizikálisan is sokat kivett belőlük – magyarázta –, hogy négy nap alatt három mérkőzést kellett lejátszaniuk, de a hazai pálya és a szurkolók támogatása sokat segített nekik. „Mindent kiadtuk magunkból a mai meccsen” – fűzte hozzá.

A férfiválogatott eddig nyolc alkalommal szerepelt az olimpián, eddigi legjobb eredménye a negyedik helyezés. Az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es játékokon is így zárt.

A magyar férfi kézilabda-válogatott ünnepel
Túry Gergely

Az legutóbb 2004-ben fordult elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is ott lehetett az olimpián, és ez most újra, Párizsban is sikerülhet. A nők selejtezőjét április 9-12. között tartják majd, Debrecenben.

A magyar férfi kézilabda-válogatott és szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez ünnepel
Túry Gergely

A tatabányaival párhuzamosan két másik selejtezőtorna is zajlott még: az egyiken Spanyolország és Szlovénia, a másikon Horvátország és Németország szerzett kvótát az olimpiára, amelynek ezzel kialakult a teljes mezőnye.

  1. A csoportokat április 16-án sorsolják majd össze ezekből a kalapokból:
  2. Dánia / Spanyolország
  3. Horvátország / Norvégia
  4. Magyarország / Németország
  5. Szlovénia / Franciaország
  6. Svédország / Egyiptom
  7. Argentína / Japán.
Mikler Roland, a magyar férfi kézilabda-válogatott kapusa, nyakában a kisfiával
Túry Gergely