:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 14. 09:36

Soha nem volt ilyen közel a TikTok amerikai exitje

Megszavazta a Kongresszus képviselőháza azt a múlt héten beterjesztett jogszabályt, mely véget vethet a TikTok karrierjének az Egyesült Államokban, legalábbis abban a formában, ahogy eddig működött.

Elsöprő többséggel, 352-65 arányban megszavazta szerdán a Kongresszus képviselőháza a Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act-et, melyet éppenséggel lex TikToknak is lehetne hívni, de legalábbis elég egyértelmű, hogy amennyiben a jogszabály hatályba lép, az a ByteDance-hoz tartozó közösségi platform amerikai működésére lesz majd leginkább hatással.

A törvény immár a sokadik próbálkozás az Egyesült Államokban arra, hogy a nemzetbiztonsági kockázatként kezelt, mintegy 170 millió amerikai felhasználóval rendelkező TikTokot elszakítsa a kínai gyökerektől, ezúttal azonban a Demokrata és Republikánus oldal minden eddiginél egységesebbnek tűnik a kérdésben.

Lex TikTok


A kétpárti javaslatra készült jogszabály a fenti cél érdekében előírja a tulajdonos ByteDance számára, hogy értékesítse a TikTokot a kihirdetéstől számított hat hónapon belül, ellenkező esetben az alkalmazás-piacterek üzemeltetőit arra kötelezik, hogy távolítsák el a kínálatból a platform használatát lehetővé tevő kliensappot, a netszolgáltatókat pedig arra, hogy a TikTok szervereinek elérését blokkolják az országban.

keeptiktok_capitol
a tiktok betiltása ellen tütnetők a capitolium előtt március 13-án

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ugyanakkor ahhoz, hogy a törvényjavaslatban foglaltak jogerőre emelkedjenek, a szenátust is meg kell nyerni az ügynek, ami amerikai politikai elemzők szerint már nem lesz olyan sima menet, mint a képviselőház esetében. Ettől függetlenül a politikai hangulat arra utal, soha nem volt még olyan közel a TikTok ahhoz, hogy Amerikában betiltsák, mint most - tekintve, hogy a ByteDance aligha megy majd bele a kényszerű értékesítésbe.

Joe Biden amerikai elnök múlt héten már kijelentette, minden további nélkül aláírja a törvényt, ha azt a szenátus is megszavazza, ugyanakkor a Fehér Ház nemzetbiztonsági szakértője, Jake Sullivan igyekezett tompítani a helyzeten azzal, hogy hangsúlyozta:

Nem a TikTok betiltása, hanem a kínai tulajdon - ezzel párhuzamosan a kínai Kommunista Párthoz való kötődés - felszámolása a cél a platform esetében.

Donald Trump, aki először tett kísérletet arra 2020-ban, hogy kikényszerítse a TikTok tulajdonosi szerkezetének megváltozását, a hétvégén tőle szokatlanul mérsékelt módon nyilatkozott a kérdésben.

Felvetette például, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a TikTok betiltása rengeteg amerikai "kölyök" számára jelentene óriási áldozatot, ráadásul szerinte az egészből csak a Facebook profitálna, amit Trump köztudottan ki nem állhat, mióta 2021 januárjában a közösségi oldal üzemeltetői blokkolták a profilját a Capitolium ostroma során közzétett posztjai miatt.

Amerika számára a "TikTok-probléma" kezelése az elnökválasztás évében különösen kényes terület. Egyfelől a szakszolgálatok március elején, a törvényjavaslat benyújtása előtt arra hívták fel a figyelmet, hogy nem zárható ki annak az eshetősége, hogy Kína a TikTok-felhasználókon keresztül megpróbálja majd manipulálni a választásokat, ami a legsúlyosabb nemzetbiztonsági incidensek egyikének számít az országban. 

A TikTok-felhasználó is szavaz


Másfelől ugyanakkor a TikTok lehetőséget biztosít a jelöltek számára arra, hogy elérjenek több millió olyan választót, akiket máshol nem lehet elérni. Ezek a tipikusan az első választó amerikaiak, akik közül jó néhányan egész napjukat a közösségi platformon lógva töltik. Nem véletlen, hogy Job Biden - akinek a felmérések szerint Trumpnál nagyobb szüksége van a fiatalok támogatására - múlt hónapban már létrehozta saját TikTok-profilját, Trump ugyanakkor egyelőre még kivár.

A Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act sorsát alighanem így az fogja eldönteni, hogy a demokraták és a republikánusok által megrendelt közvéleménykutatások alapján a TikTok potenciális betiltása hoz-e szavazatokat a konyhára vagy éppen ellenkezőleg, elveszít vele szavazókat a jelölt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 19:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.