:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 13. 14:15

Végigküzdötte magát a törvényhozáson Európa AI-rendelete

Szerdán tartotta az Európai Parlament a zárószavazását az EU újabb, korszakalkotó jogszabályának, az AI Act-nek, mely a nevéből adódóan a mesterséges intelligencia megoldások működését szabályozza a nemzetközösségen belül.

Immár végleges: egy vadonatúj jogszabállyal fogja keretek közé terelni a mesterséges intelligenciára alapuló megoldások működését az Európai Unió, mely a mai napon technikailag a végére ért a hosszadalmas törvényalkotási-ratifikálási folyamatnak az Európai Parlament zárószavazásával.

Az AI Act, vagy AIA a végszavazáson igen 523 szavazattal, 46 ellenében, 49 tartózkodás mellett ment át a törvényhozáson, így a formálisságnak tekinthető nyelvi lektorálást követően következhet a kihirdetés, melyre a várakozások szerint valamikor májusban kerülhet sor.

A törvény ezt követően 20 nappal lép hatályba és ahogy az ilyenkor lenni szokott, ad bizonyos türelmi időt az érintett entitásoknak (magáncégek, állami szervek) arra, hogy megfeleljenek a benne foglaltaknak. Ez az AIA esetében többlépcsős, így van olyan rendelkezés, amit fél éven belül alkalmazni kell, míg az általános célú rendszereknél 12, a magas kockázatú mesterséges intelligencia-megoldásoknál pedig 36 hónap lesz ez a türelmi idő.

eu_chatgpt

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A jogszabály egyebek mellett megnevez tiltott alkalmazásokat (tipikusan olyan megoldások, melyek sérthetik az állampolgárok jogait), meghatározza, hogy a bűnüldöző szervek mikor, milyen körülmények során használhatják a mesterséges intelligenciát, illetve előír egy sor követelményt az úgynevezett magas kockázatú rendszerek üzemeltetői számára.

Magas kockázatúnak számítanak a kritikus infrastruktúrák, az oktatás és a szakképzés, a foglalkoztatás, az alapvető magán- és közszolgáltatások (pl. egészségügyi és banki szolgáltatások), a bűnüldözés, a migráció és a határigazgatás területén, valamint az igazságszolgáltatásban és a demokratikus folyamatokban (pl. a választások befolyásolására) használt mesterséges intelligencia alkalmazások.

A rendelet célja emellett, hogy a mesterséges intelligencia működését érthetőbbé és transzparensebbé tegyék az üzemeltetők, beleértve ebbe a manipulált tartalmak jelölésének kötelezettségét.

Az AI Act-et, illetve különösen annak az általános célú mesterséges intelligenciákra vonatkozó rendelkezéseit több tagállam is igyekezett felpuhítani, az élen Franciaországgal, Németországgal és Olaszországgal, melyekkel végül sikerült kompromisszumos megoldásra jutni az előkészítési szakaszban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 11:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.