:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 13. 14:00

Tízmillió dollárt fizetett a Google a bugvadászoknak

Több mint 600 biztonsági szakember markát ütötte jutalom a tavalyi év során. A keresőóriás első alkalommal díjazta azokat, akik generatív MI-szolgáltatásokban, egészen pontosan a Google Bardban kutakodtak.

A 2023-as évben összesen 10 millió dollárt (kb. 3,6 milliárd forint) osztott szét a Google a különböző termékeiben és szolgáltatásaiban megbújó sérülékenységek és hibák felfedéséért, összesen 632 biztonsági kutató részesült kifizetésben - tudatta a cég blogposztjában.

Bár ez valamivel kevesebb, mint a 2022-es bugvadász program során kifizetett 12 millió dollár, de stabil érdeklődést mutat a Vulnerability Reward Program iránt. A sebezhetőség jelentésért járó legmagasabb összeg 2023-ban 113 337 dollár volt, míg a program 2010-es indulása óta elérte az összesen kifizetett 59 millió dollárt.

Az Android operációs rendszert érintő hibák felfedéséért eddig összesen 3,4 millió dollárnyi jutalmat osztott ki a cég, emellett 15 ezer dollárra emelte az Androidot érintő kritikus sebezhetőségekért járó maximális jutalmat, ami ösztönzően hathatott a közösségre.

A különböző biztonsági konferenciák, köztük a ESCAL8 és a hardwea.io keretén belül a cég 70 ezer dollárt költött a Wear OS és az Android Automotive OS 20 kritikus hibájának felfedezéséért, valamint további 116 000 dollárt költött a Nest, Fitbit és Wearables termékekben talált közel 50 hiba jelentésért.

rewards

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google másik nagy projektjével, a Chrome böngészővel kapcsolatban 359 biztonsági hibajelentés érkezett, amelyek összesen 2,1 millió dollárt értek a felfedezőknek. A program emellett megemelte a V8, a Chrome JavaScript-motorjának régebbi (M105 előtti) verzióinak hibáiért járó jutalmakat is, ennek eredménye lett egy 30 000 dolláros díj is egy régóta létező V8 JIT optimalizálási hibáért.

Újdonság, hogy már a cég saját generatív MI-termékeivel kapcsolatban is lehetett jelezni a problémákat, a Google Bardban 35 kutató akadt valamilyen hibára, amiért 87 000 dollár ütötte a markukat.

Kik azok a bugvadászok és miért jó velük dolgozni? Mi motivál egy ilyen etikus hackert arra, hogy akár a teljes szabadidejét rászánja egy-egy sebezhetőség felkutatására? Nem csak a pénz, bár már itthon is volt rá példa, hogy valaki több tízmillió forintot kasszírozott egyetlen sérülékenység felfedezésével. A témát korábban Varjas Gáborral, a Hackrate szakértőjével jártuk körbe HWSW Weekly podcast adásunkban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 01:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.