Publikusan is kihasználható a Work Graphs

A Microsoft új csodafegyvere nagymértékben javíthatja a GPU-k etetésének hatékonyságát.

Még az előző év közepén írtunk a Work Graphs néven futó fejlesztésről, amely mostanra teljesen körvonalazódott, és a Microsoft kiadta a Work Graphs API végleges, 1.0-s kiadását tartalmazó DirectX 12 Agility SDK 1.613.0-s verzióját is.

A szóban forgó rendszer rendkívül kevés korlát mellett teszi lehetővé az új compute munkafolyamatok kiosztását a CPU igénybevétele nélkül, ráadásul ezek aszinkron módban is futhatnak, tehát a hardver kihasználása igencsak korrekt lesz.

A jelenlegi alternatívának számító ExecuteIndirect sok szempontból jó megoldásnak számít, de a modern GPU-vezérelt leképezési technikák esetében számos hiányossággal kellett szembenézni, ugyanis nehézzé tette a finom szemcsézettségű memóriakezelést a GPU-n, ami megnehezítette az egyes algoritmusok optimális lefutását. A manapság használt komplex futószalagokban jellemző lehetett a legrosszabb pufferméterezés kényszere, az egyes folyamatok soros feldolgozása vagy épp a GPU üresjáratba kényszerítése. A GPU Work Graphs ezeknek a helyzeteknek a kezelését teszi sokkal egyszerűbbé, valamint hatékonyabbá, és ez végeredményben nagyobb sebességű feldolgozást tesz majd lehetővé, sőt, akár olyan algoritmusok futtatása is megoldható lehet, amelyekre a korábbi lehetőségek nem adtak megfelelő alapot.

A Work Graphs 1.0-t az AMD, az Intel, az NVIDIA és a Qualcomm egyaránt támogatja, de egyelőre csak az AMD, továbbá az NVIDIA kínál a végleges specifikációra szabott meghajtót, noha ez várhatóan még ebben a negyedévben megváltozik, mivel a többi cég is hozza a saját implementációját.

Sajnos a Work Graphs 1.0 minimum igénye a shader modell 6.8, vagyis igen modern hardver szükséges a futtatásához. Az AMD jelenleg a Radeon RX 7000, míg az NVIDIA a GeForce RTX 30 és 40 sorozatra szabja a saját meghajtóját. Ez később esetlegesen bővülhet a régebbi hardverekkel, de azt fontos kiemelni, hogy a Work Graphs 1.0-nak a minimum követelményeken túl a GPU parancsprocesszorára vonatkozó elvárásai is vannak, tehát elméletben nem kizárt, hogy bizonyos dizájnok elvben megfelelnek a specifikációnak, viszont a gyakorlatban ez kevés hasznot hoz, vagy esetleg akár hátrányos is lehet. Emiatt a DirectX 12 új képességénél érdemes nagyon modern hardverekben gondolkodni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés