:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 12. 13:00

Szerzői jogsértés miatt kapott pert nyakába az Nvidia

Három író követel kártérítést a chipgyártótól, amiért állításuk szerint jogtalanul használták fel könyveiket a NeMo Megatron alatt dolgozó MI-modell betanítására.

Szerzők csoportja indított pert a San Franciscó-i szövetségi bíróságon az Nvidia ellen azzal a váddal, hogy a chipgyártó a személyreszabható chatbotokhoz fejlesztett NeMO nevű nagy nyelvi modelljét (LLM) olyan adathalmazon képezte ki, amely illegálisan használja fel, másolja és terjeszti a szellemi termékeiket, a készítők hozzájárulása nélkül.

A csoportos keresettel az írók meghatározatlan összegű kártérítést követelnek a cégtől minden szerző számára  akiknek a jogvédett munkáin az utóbbi három évben tréningezték a NeMo LLM-eket. Emellett azt szeretnék elérni, hogy töröljék a műveiket tartalmazó Books3 néven említett adatkészletet, ami közel 196 ezer könyvből áll.

A Hugging Face AI-közösségen keresztül közvetetten megosztott Books3 adatkészletre október óta már nem vezet link szerzői jogok megsértése miatt, de még az eltávolítás előtt a nagyobb AI-cégek, köztük az Nvidia is hozzáfért. A szerzők állítása szerint az Nvidia megsértette a szerzői jogi törvény szerinti kizárólagos jogait.

vidia

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A csoportos keresetet ugyanaz a jogi csapat nyújtotta be, akik az OpenAI-t beperlő szerzőket képviselték. A friss ügyet az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy a szerzők az Nvidia által felhasznált képzési adatokat támadják. A hosszútávú aggodalom, hogy a chipgyártó által nyújtott eszközök segítségével számos további MI-modell és chatbot hozható létre a vitatott adatkészlettel, ami több ezer szerzőt érinthet. A szerzők, kiadók és AI-cégek egymásnak vetülése egyre gyakoribb, az eddigi perekben megfogalmazott feszültség rendszerint az, hogy a nagy nyelvi modellek tréningezéséhez engedély és díjazás nélkül használják fel a fejlesztők a jogvédett tartalmakat.

Az Nvidia február végén tette közzé negyedik pénzügyi negyedévére vonatkozó számait, mely az utóbbi időszakban a mesterséges intelligencia megoldások iránti óriási érdeklődésnek és piaci hype-nak köszönhetően rendre áttörte a plafont minden létező pénzügyi mutatóját illetően. Az eladásokat ahogy az elmúlt másfél-két évben jellemzően, úgy ezúttal is az adatközponti üzletág hozta össze, mely 18,4 milliárd dolláros bevétellel zárta a negyedévet, ami önmagában 409%-os növekedésnek számít. A befolyt összeg több mint felét a nagy felhőszolgáltatók fizették be a cégnek, a legkeresettebb termékek pedig természetesen az AI-célprocesszorok voltak, azokon belül is a H100 gyorsító.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 17:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.