Fiatal kkv-ként a legnagyobbakkal üzletel: mi a Robot System titka?

forrás: Prím Online, 2024. március 12. 10:15

Nagy Norbert több mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik az ipari automatizálás és robotika területén. Korábban egy robottechnikai cég értékesítési vezetője volt, ezt követően döntött úgy, hogy alapít egy saját vállalkozást, amely robotcellák megtervezésében és az ehhez szükséges elemek kiválasztásában, beszerzésében támogatja a beruházó vállalatokat. Célja ezzel segíteni az ipari szereplőket a műszakilag megfelelő és gazdaságos robottechnikai megoldások választásában – a szakember az autopro.hu-nak adott interjúban mutatta be saját vállalkozását, a Robot System Kft.-t.

 

– Mi a fő profilja a 2022-ben alapított Robot System Kft-nek?

– A Robot System Kft. igyekszik kielégíteni minden olyan ipari szereplő igényeit, aki automatizálásba, robotizálásba kezd. A robotos cellák felépítéséhez szükséges eszközök beszerzése sokszor nehézségekbe ütközik, kollégáimmal közösen azon dolgozunk, hogy ebben segítsünk a partnereinknek: végfelhasználóknak és integrátoroknak.

Kifejezetten robot perifériákkal foglalkozunk, minden olyan eszközzel, ami szükséges ahhoz, hogy a robot el tudja végezni a munkáját.

 

Nagy Norbert

 

– A robotokkal kapcsolatos beruházások tervezésénél miért fontos a perifériák és egyéb kiegészítő eszközök helyes megválasztása?

– A megfelelő minőségű, jól méretezett, feladathoz illő perifériáknak nagy szerepe van a robotos alkalmazások megbízható működésében. Amennyiben valaki nem megfelelően választja meg ezeket, az könnyen a robot vagy a termék károsodásához vezethet. A beruházás akkor valósul meg költséghatékonyan és akkor térül meg a legrövidebb idő alatt, ha a robotos alkalmazáshoz leginkább illeszkedő, elvárt ismétlésszámot biztosító, környezeti tényezőknek ellenálló elemekből épül fel.

 

– Hogyan tudnak segíteni a tervezés során a vállalatoknak? Hol vannak a buktatók és mire kell figyelni a tervezés indításakor?

– Sokéves szakmai tapasztalattal állunk az ügyfeleink rendelkezésére. A robotos cellákhoz legmegfelelőbb termékeket ajánljuk és ehhez 3D modelleket, CAD rajzokat biztosítunk. Szimulációkat készítünk és díjmentes konzultációval, helyszíni felméréssel támogatjuk ügyfeleinket. Minden projekt más és más, tele nehézségekkel, de a megfelelő szakmai segítség és a jó tervezés lecsökkenti a kockázatot.

A leggyakoribb hibalehetőség, ha valaki nem megfelelő minőségű vagy nem jól méretezett terméket választ, ez könnyen a robot meghibásodásához vezethet. Például a robotmegfogó és maga a termék együttesen túl nehézzé válik a robot számára, vagy előfordulhat, hogy a nem jól megválasztott szerszámcserélő nem tudja elvégezni a dolgát. A robotos alkalmazások tervezésekor a biztonságnak kell az elsődleges szempontnak lennie.

 

 

– Milyen vállalatokat képvisel a robotalkatrészek forgalmazása terén? Melyik alkatrész forgalmazása a legjellemzőbb?

– Nagy múltra visszatekintő, kiváló minőségű, Németországban fejlesztett és gyártott robot perifériák gyártóit, vagy magukat a robot perifériákat, robot perifériamárkákat képviseljük hazánkban. Cégünk az IPR-Intelligente Peripherien für Roboter GmbH és a Sumcab Specialcable GmbH kizárólagos hivatalos magyarországi képviselete.

Az IPR robot szerszámcserélőket, megfogókat, kompenzátorokat, hetedik tengelyeket gyárt, míg a Sumcab esetében Sumoflex és Sumotex robot energialáncot, valamint kábelelvezetési megoldásokat forgalmazunk.

 

– Melyik iparágakból érkeznek a Robot-System vásárlói? Mekkora vállalatokról van szó?

– Magyarországon az autóipar húzóágazat, hazánkban a robotizálás körülbelül 80 százaléka erre az iparágra összpontosul, így vevőink is főként autóipari szereplők. Beszállítója vagyunk a legnagyobb magyarországi autógyáraknak és a Tier 1-es beszállítóknak, továbbá rendszerintegrátoroknak, célgépgyártóknak.

Ügyfeleink közé tartozik az Audi, a Mercedes-Benz, a Continental, az FAG és a Nemak, de mellettük érkeznek megkeresések más ipari szegmensekből is.

 

 

– Kiknek és miért éri meg azokat a cégeket választani, akiket a Robot-System képvisel?

– Minden termékünk Németországban készül, ezek kiváló minőséget képviselnek és rövid határidővel tudjuk szállítani őket. Ezek tükrében azt gondolom, hogy minden integrátornak és végfelhasználónak megéri minket választani: annak, akinek fontos, hogy olyan termékeket használjon, amelynél a kapcsolódó szolgáltatás is kiemelkedő. A Robot System Kft ugyanis minden ügyfelének megadja azt a műszaki támogatást, mely a termék kiválasztásához és használatához szükséges, beleértve a karbantartást is.

 

– Milyen fejlesztési irányok jellemzőek a robot periféria eszközök gyártásánál?

– Az egyik fő irány, hogy a perifériák könnyen telepíthetők legyenek különböző robot típusokhoz, de fontos elvárás a csereszabatosság, a nagyobb ismétlési pontosság, az élettartam növelése és a minél kisebb tömeg.

Vannak olyan specifikus megoldásaink is, amiket a végfelhasználóval közösen fejlesztettünk ki – erre példa a Sumcab által forgalmazott Sumotex, amit a Mercedes-szel közösen terveztek a cég szakemberei.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50