A NATO elleni háborúra készülhet Vlagyimir Putyin

2024. márc 9. 16:37
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A hírszerzési elemzők azt feltételezik, hogy ez reakció Finnország NATO-csatlakozására / Fotó: Northfoto

A hírszerzési elemzők azt feltételezik, hogy ez válasz Finnország NATO-csatlakozására / Fotó: Northfoto

Külföldi sajtóértesülések szerint NATO elleni háborúra készíti fel katonáit Vlagyimir Putyin a balti-tengeri térségben.

A szakértők úgy látják, attól függetlenül, Oroszország jelentős erőforrásokat használ fel az Ukrajna elleni háborúban, még mindig megvannak az eszközei a NATO elleni háborúhoz. Oroszország 2023-ban telepített először Kalibr cirkálórakétákkal felszerelt rakétahordozó hajókat a Szentpétervár melletti Ladoga-tóhoz, nem messze a Balti-tengertől - olvasható a Washingtoni Hadtudományi Intézet litván titkosszolgálatának a jelentésében.

A hírszerzési elemzők azt feltételezik, hogy ez reakció Finnország NATO-csatlakozására.

Illetve azt is említik, az oroszok egyre sűrűbben repülnek át nehézbombázókkal a Balti-tenger felett. Míg az orosz Tu–22M3-as bombázók 2022-ben egyáltalán nem repültek át a térség felett, addig 2023-ban ötször tették meg.

A szakértők szerint egy lehetséges konfrontációra készülnek a NATO-val szemben, főként a tengeri és légi háborúra fókuszálva. Oroszország nemrégiben szárazföldi csapatokat és katonai felszerelést telepített át nyugati határvidékéről Ukrajnába, ezáltal a hírszerzési elemzés szerint egyre inkább a NATO keleti szárnyán lévő haditengerészetre és légierőre kell támaszkodnia - írja az Index a Bild alapján.

A lap emlékeztet, hogy orosz katonatisztek beszéltek arról is, hogy Oroszország a közeljövőben háborút indíthat a NATO ellen. Az orosz katonai akadémia vezetője, Vlagyimir Zarudnyickij nemrégiben világossá tette, hogy az ukrajnai háború teljes körű háborúvá fajulhat Európában. Az említett katonai vezető szerint ráadásul az ukrajnai háború befejezése nem vezetne a NATO és Oroszország közötti konfrontáció végéhez.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Vlagyimir Putyin

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Oroszország Vlagyimir Putyin NATO