Magánegyetemek miatt durvult el a diákok tüntetése Görögországban, a rendőrök könnygázzal fékezték meg őket

2024. márc 9. 8:55
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
A görög parlament megszavazta a magánegyetemek létrehozását, a diákság azonban attól fél, hogy ezt az állami intézmények szívják majd meg / Fotó: Pexels /

A görög parlament megszavazta a magánegyetemek létrehozását, a diákság azonban attól fél, hogy ennek az állami intézmények látják majd kárát / Fotó: Pexels /

Utcára vonultak a diákok Athénban az új felsőoktatási törvény ellen: azonban az indulatok hamar elszabadultak, a rendőröket Molotov-koktélokkal dobálták meg, akik könnygázzal reagáltak.

Pénteken utcára vonult az egyetemi diákság Athénban, mert a görög parlament egy rendkívül fontos és meghatározó döntést hozott a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatban, ugyanis magánegyetemek létrehozásáról szavaztak a képviselők. A görög belpolitikát hetek óta tartja lázban ez a kérdés, végül pénteken a parlament megszavazta ezeknek az intézményeknek a létrehozását. A döntés bírálói attól tartanak, hogy ezzel csak az elit számára lehet elérhető a felsőoktatás, és az állami egyetemeket elhanyagolják majd.

Görögország legalizálja az azonos neműek házasságát

Görögország legalizálja az azonos neműek házasságát

A magánegyetemek engedélyeztetését - amit eddig az ország alkotmánya tiltott - végül 159–129 arányban elfogadta a görög parlament, ezen felbuzdulva utcára vonult a diákság Athénban. A demonstrálók között nemcsak tanulók, hanem egyetemi oktatók és különféle szakszervezeti tagok is részt vettek, azonban az indulatok egészen hamar elszabadultak, olyannyira, hogy a tüntető tömeg Molotov-koktélokkal is megdobálta a rendfenntartó szerveket, akik végül könnygázzal vetettek véget a parlament épülete előtt zajló megmozdulásnak - írja az Index.

A döntést pártolók szerint a magánintézményekre azért van szükség, hogy a görög diákság otthon tanuljon, hiszen a görög miniszterelnök Kiriákosz Micotákisz elmondta, hogy jelenleg is 40 ezer diák tanul külföldön, azért mert úgy ítélték meg, hogy ott magasabb színvonalú oktatáshoz jutnak majd. Hozzátette azt is, hogy a döntés ellenére nem lesznek elhanyagolva az állami iskolák sem, sőt éppen tervezik, hogy egymilliárd eurót fognak befektetni az intézményekbe.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Görögország

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Görögország parlament tüntetés felsőoktatás diák