Kiderült, mennyibe kerül megjavítani a bolognai ferde tornyokat

Vágólapra másolva!
Olaszország kapcsán a ferde torony hallatán mindenki Pisára gondol. Pedig egy másik kisvárosnak, Bolognának is a jelképe a két ferde tornya, melyeket most a pusztulás fenyeget. 
Vágólapra másolva!

A 12. században épült tornyok közül az egyik (Garisenda) 48 méter, a másik (Asinelli) 97 méter magas. Az olasz polgári védelmi hivatal

„sárga" riasztást adott ki a két torony környékére,

ugyanis előfordulhat az omlás veszélye. A hatóságok öt méter magas kordont emeltek a tornyok köré, amely omlás esetén felfogja a törmeléket - írja a BBC.

A helyszínt videokamerák fogják felügyelni.

Mindkét torony megerősítésére irányuló munka az 1990-es évek óta folyik. A Bologna városának szívében fekvő középkori ferde torony összeomlásának megakadályozására irányuló munka

20 millió euróba (több min 7,6 milliárd forint) kerül, és legalább 10 évig tart

– mondta a város polgármestere.

A múlt hétvégén a város bemutatott egy a Garisenda-torony megmentésére irányuló 4,3 millió eurós (1,6 milliárd forint) projektet. A Garisenda-torony Bologna központjára néz, évszázadokon át ihletet adott a festőknek és költőknek, valamint kilátóként is funkcionált.

A tornyok a híresebb pisai toronyhoz hasonlóan évszázadok óta dőlnek, mivel a talaj, amelyre épült, fokozatosan süllyed. A Garisenda 4 fokos dőlésszögű, míg Olaszország híresebb pisai ferde tornyának 3,9 a dőlési foka.

– mondta a város polgármestere, aki kérelmet szeretne benyújtani, hogy

a tornyok a UNESCO világörökség részét képezzék.

A Garisenda és az Asinelli tornyok az őket építő rivális családokról kapták a nevüket, amelyekről úgy tartják, hogy a hatalmukért és vagyonukért versengtek. A Garisenda eredetileg 60 méter magas volt, de le kellett engedni, miután dőlni kezdett - áll a Guardian közleményében.