Űrkutatás

Politikai vitát váltott ki az indiai rakétára tévesen kitűzött kínai zászló

Narendra Modi miniszterelnök elítélte Tamil Nadu kormányát, amiért "megsértette" az űrkutatókat a vitatott hirdetés közzétételével.

2024.03.02 02:26ma.hu

Egy újsághirdetés, amely az indiai űrkutatási hivatal új, a déli Tamil Nadu államban található kilövőállomását reklámozta, hatalmas politikai vitát váltott ki az országot kormányzó Bharatiya Janata Párt (BJP) és az állam kormánya között. A hirdetésben egy indiai rakétán egy kínai zászló volt látható.

A plakáton, amelyet az állam egyik minisztere, Anitha Radhakrishnan rendelt, Narendra Modi indiai miniszterelnök és MK StalinTamil Nadu államfő egymás mellett látható, a háttérben a Kínai Népköztársaság zászlaját viselő rakétával. A Modi vezette BJP, amely hagyományosan küzd az államban, és gyakran kerül ellentétbe a Stalin vezette Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) párttal, gyorsan kiakadt.

"A DMK párt átlépett minden határt" - mondta Modi egy csütörtöki választási gyűlésen. "Az ISRO tamil nadui kilövőállomásáért járó dicsőséget elnyerve egy kínai zászlót tűztek ki". A külföldi zászló használatával a dél-indiai párt megsértette az indiai tudósokat, az űrszektort és az adófizetők hozzájárulását - állította Modi. Korábban Modi az X-en közzétett bejegyzésében "viccesnek" nevezte az esetet, és bocsánatkérést követelt.

India-szerte zajlik a politikai kampány az idén esedékes országos választások előtt. Szerdán Modi letette a Kulasekarapattinam űrrepülőtér, az ISRO második műholdindító létesítményének alapkövét. Ezen a héten megnevezte azt a négy űrhajóst is, akik az ország első emberes űrmissziója, a Gaganyaan fedélzetén utaznak majd az űrbe. A fejlemények egy héttel azután történtek, hogy Újdelhi enyhítette a közvetlen külföldi befektetésekre vonatkozó korlátozásokat az űrágazatban.

Radhakrishnan miniszter csütörtökön azt állította, hogy a kínai zászló a tervező "hibája" volt. "Egy kis hiba történt a reklámban" - idézte őt az NDTV. "Nincs más szándékunk". Kanimozhi Karunanidhi, a DMK parlamenti képviselője azzal érvelt, hogy India nem nyilvánította Kínát "ellenséges országnak". Arra is rámutatott, hogy Modi 2019-es találkozójuk során Hszi Csin-ping kínai miniszterelnököt Tamil Nadu Mahabalipuramba vitte körútra.

Az Újdelhi és Peking közötti kapcsolatok továbbra is feszültek, miután hadseregeik összecsaptak a Ladakhban lévő Galwan-völgyben, az országok vitatott himalájai határán, ami mindkét oldalon áldozatokkal járt.

Tavaly Modi és Hszi a johannesburgi BRICS-csúcs mellett találkozott, ahol megállapodtak a ladakhi de-eszkalációról. A határ menti súrlódások feloldását célzó katonai tárgyalások legutóbbi fordulójára februárban került sor - áttörő eredmény nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.