Ukrajnai háború

Az ukrán főügyészség eljárást indított ukrán hadifoglyok kivégzésének gyanújával

Kedden terjedt el az interneten egy videofelvétel, amelyen az látható, hogy az orosz hadsereg katonái három fogságba esett ukrán katonát kivégeznek.

2024.02.21 07:33MTI

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és az ügyészség vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy gyanú szerint ukrán hadifoglyokat végeztek ki orosz katonák a Zaporizzsja megyei Robotine közelében - közölte hivatalos honlapján kedden a főügyészi hivatal.

A közlemény szerint kedden terjedt el az interneten egy videofelvétel, amelyen az látható, hogy az orosz hadsereg katonái három fogságba esett ukrán katonát kivégeznek. Az eset február 18-án történt Robotine mellett. A háborús törvények és szokások megsértése, valamint előre megfontolt emberölés miatti büntetőeljárást a Zaporizzsja megyei ügyészség vezeti, az előzetes vizsgálatot pedig az SZBU regionális részlege végzi.

A 110. ukrán gépesített dandár még hétfőn közölte, bár az orosz erők megígérték, evakuálják a Donyeck melletti Avgyijivkában, az általuk körbezárt Zenit elnevezésű állásban maradt sebesült ukrán katonákat, de ehelyett agyonlőtték őket. Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához és az ENSZ-hez fordult, hogy derítsék ki az eset körülményeit.

Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon közölte, hogy az orosz erők Avgyijivka térségében kis rohamosztagokban hajtanak végre támadó műveleteket. Szavai szerint az ukrán csapatok egy nap alatt a városhoz közeli települések ellen indított kilenc orosz támadást vertek vissza.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 405 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, öt harckocsit, negyven tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 61 drónt.

Az ukrán emberi jogi biztos kedden a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Ukrajnának még 11 gyermeket sikerült hazahoznia Oroszországból és a megszállt területekről Katar és az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF közvetítésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.