Kőkemény szavakkal reagáltak a bírói-ügyészi szervezetek Gyurcsány Ferenc megtorlással fenyegető bejegyzésére

2024. feb 20. 15:04
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Gyurcsány Ferenc /Fotó:Ringier Archív

A Kúria és a Legfőbb Ügyészség rendre utasította Gyurcsány Ferencet / Fotó: Ringier-archív

"Alkotmányos jogállammal összeegyeztethetetlen minden, az igazságszolgáltatás függetlenségét és az ügyek pártatlan elbírálását sértő nyomásgyakorlás, fenyegetés" – reagált a Kúria és a Legfőbb Ügyészség Gyurcsány Ferenc DK-elnök tegnapi Facebook-bejegyzésére, amely az ügyészek és a bírók "listázására" szólított fel két ellenzéki politikus bírósági pere kapcsán.

A Kúria (Legfelsőbb Bíróság) és a Legfőbb Ügyészség közös közleményben utasította vissza Gyurcsány Ferenc DK-elnök tegnapi Facebook-posztjában megfogalmazottakat. Az ellenzéki pártelnök írása végén arra hívta fel a közvélemény figyelmét Fekete-Győr András (Momentum) és Varjú László (DK) bírósági ügye kapcsán, hogy

" ....Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban...."

A két szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményében így fogalmaz:

"A Kúria és Magyarország Ügyészsége visszautasítja a közszereplő részéről a bírákat és ügyészeket ért fenyegetést. Elfogadhatatlannak tartunk minden, a jogállamiságot alapjaiban támadó magatartást és visszautasítunk minden olyan közéleti megnyilvánulást, amely megtorlással fenyegeti a bírákat és az ügyészeket a jogszerű, törvényes tevékenységük miatt.

Bejelentést tett az államtitkár: hatalmas változás jön a magyar egészségügyben

Bejelentést tett az államtitkár: hatalmas változás jön a magyar egészségügyben

Egy közszereplő a közösségi médiában megjelent február 19-ei bejegyzésében büntetőügyekben eljáró ügyészek és bírók neveinek listázására hívott fel, megfenyegetve ezzel az igazságszolgáltatásban dolgozókat.

Alkotmányos jogállamban az igazságszolgáltatást a független bíróságok gyakorolják, ennek során biztosítják a jogszabályok érvényesülését: döntenek a magánjogi, a büntető, a közigazgatási és a törvényben meghatározott egyéb ügyekben. Az ügyészség az igazságszolgáltatás közreműködőjeként független, csak a törvényeknek alárendelt, önálló szervezet. Az ügyészség, mint közvádló az állam büntetőigényének a kizárólagos érvényesítője.

Alkotmányos jogállammal összeegyeztethetetlen minden, az igazságszolgáltatás függetlenségét és az ügyek pártatlan elbírálását sértő nyomásgyakorlás, fenyegetés" – zárul a kommuniké.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Fekete-Győr András

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Fekete-Győr András Varjú László per bíróság ügyészség Legfőbb Ügyészség Kúria listázás Gyurcsány Ferenc