Putyin már nem támogatja Trumpot, inkább Biden felé húz: tűzszünetet ajánlott Oroszország és az Egyesült Államok között

2024. feb 15. 8:09
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Decemberben már Vlagyimir Putyin titokban, közvetítők útján tűzszüneti ajánlatot tett / Fotó: Northfoto

Decemberben már Vlagyimir Putyin titokban, közvetítők útján tűzszüneti ajánlatot tett / Fotó: Northfoto

A külföldi média tűzszünetet érintő, nem hivatalos egyeztetésekről számolt be, amelyek Oroszország és az Egyesült Államok képviselői között zajlottak. Állításuk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azonnali tűzszünetet ajánlott, ám ezt az amerikaiak elutasították.

A tárgyalások még korábban, 2023 vége és 2024 eleje közt zajlottak, de a részletekről csak most értesültek három, az ügyre rálátó orosz forrástól – írja a Reuters.

A portál arra emlékeztet, hogy decemberben már a The New York Times is beszámolt, hogy Vlagyimir Putyin titokban, közvetítők útján tűzszüneti ajánlatot tett, és az aktuális frontvonalak mentén hajlandó lett volna megállapodni.

A hírügynökség forrásai most viszont megerősítették, hogy tényleg volt ilyen ajánlat, de az Egyesült Államok tisztviselői elutasították, hogy hivatalos tárgyalásba bocsátkozzanak erről.

Az orosz források szerint Putyin 2023-ban nyilvánosan, valamint zárt ajtók mögött is többször üzent Washingtonnak azzal kapcsolatban, hogy hajlandó lenne egy tűzszünetre. A lap szerint az orosz elnök semmit sem lett volna hajlandó feladni az elfoglalt területekből, azonban a Kremlben páran úgy látták, hogy a tűzszüneti ajánlat valóban elvezethet valamiféle fegyvernyugváshoz.

Az oroszok többször is próbálkoztak, de nem jártak eredménnyel.

„Az amerikaiakkal való kapcsolatfelvételekből nem lett semmi”

– fogalmazott az egyik magas rangú orosz forrás. Egy másik orosz forrás pedig azt állította, hogy az amerikaiak közölték velük: nem hajlandóak tárgyalni a tűzszünetről Ukrajna részvétele nélkül, és ennek hála befuccsolt a folyamat.

Az oroszok visszatérnek? A Tucker-interjú után lerohanták Putyint az újságírók

Az oroszok visszatérnek? A Tucker-interjú után lerohanták Putyint az újságírók

Ez utóbbit egy amerikai tisztviselő is megerősítette a Reutersnek, aki azt nyilatkozta: Washington nem folytatott hivatalos tárgyalást Oroszországgal a tűzszünetről, és nem is fog anélkül, hogy Ukrajnát bevonnák a folyamatba. A harmadik orosz forrás szerint a tárgyalások azért szakadtak meg, mert az amerikaiak nem akartak nyomást helyezni az ukránokra.

Az amerikai tisztviselő azt is megjegyezte, Moszkva részéről láttak enyhe frusztrációt amiatt, hogy többször is elutasították őket. A hírügynökségnek továbbá egy újabb diplomáciai forrás azt mondta, hogy közvetítőkön keresztül az amerikaiak és az oroszok nem hivatalos tárgyalásokat folytattak, amiről az amerikai forrás azt mondta, hogy ő erről nem tud.

A BBC továbbá azt is megírta, hogy Putyin inkább támogatná a novemberi amerikai választások idején Joe Biden elnököt, nem pedig régi szövetségesét, Donald Trumpot.

Az orosz televíziónak adott szerdai interjújában Putyin azt mondta, hogy Biden vezetése jobb lenne Oroszország számára, mert „tapasztaltabb ember, kiszámítható, a régi formáció politikusa”.

Valamint elutasította a mostani elnök korával és mentális egészségével kapcsolatos kérdéseket. Úgy véli, hogy amikor legutóbb 2021-ben találkoztak, nem vett észre semmi különöset: „Már akkor [három évvel ezelőtt] is azt mondták, hogy inkompetens, de én semmi ilyesmit nem láttam”.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Vlagyimir Putyin

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

tűzszünet egyeztetés Oroszország Egyesült Államok Vlagyimir Putyin