Brutális kártérítést kell fizetnie egy hatalmas ásványvízgyártónak

víz, ásványvíz
Vágólapra másolva!
Több mint 130 millió dollár (46,8 milliárd forint) kártérítést kell fizetnie egy Las Vegas-i ásványvízgyártónak, mert hidrazint tartalmazó ásványvizet árult, amitől legalább egy ember meghalt és többeknek súlyos májkárosodásuk lett - közölte a Clark megyei kerületi bíróság.
Vágólapra másolva!

Az üdítőitalok és szénsavas vizek gyártásával foglalkozó AffinityLifestyles.com Inc.-ot már második alkalommal kötelezték kártérítés megfizetésére a gyártáshoz kapcsolódó minőségbiztosítási előírások megsértése és hanyagság miatt, noha ezt a cég a tárgyalás alatt végig tagadta.

A vádirat szerint a méregtelenítésre alkalmas terméket "lúgos" ásványvízként értékesítették.

A Real Water nevű víz nyolc éven át, 2021-ig volt elérhető több amerikai államban, amikor a szövetségi és megyei hatóságok elrendelték a termékek visszahívását és megtiltották a forgalmazását, mert kiderült hogy a víz rakétaüzemanyagként is használt, súlyosan mérgező hidrazint tartalmaz.

Joel Odou, a cég ügyvédje a Las Vegas Review-Journal című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a vállalat nem tudott a palackozott vízben előforduló méreganyagról, és nem is végeztek tesztet erre vonatkozóan, ráadásul a gyártásra szolgáló vizet a dél-nevadai vízközmű szolgáltató biztosította a Mead-tóból. Bronson Mack, a közműcég szóvivője elmondta, hogy vízmintavételkor 166 szennyező anyagot tesztelnek, de ezek között nem szerepel a hidrazin. Mack hangsúlyozta, hogy a vízszolgáltató minden szövetségi előírást betartott a munkája során.

A műanyag palackok feltehetően a gyártás során szennyeződtek hidrazinnal.

A felperesek ügyvédje a tárgyalás után a minőségbiztosítási előírások betartására szólította fel a gyártókat. Emellett közölte, hogy több eljárás is folyamatban van a céggel szemben, hozzátéve hogy májusban hat kiskorú - 7 hónapos és 11 év közötti - gyermek jogi képviseletét fogja ellátni a céggel szembeni újabb büntetőeljárás során.