Újabb óriásberuházás érkezhet Szegedre

Zalaegerszeg, 2021. július 15. BTR-80-as páncélozott harcjármű bemutatója a Zalaegerszegi ZalaZONE Rheinmetall Off-road Tesztpálya első ütemének átadása napján, 2021. július 15-én. A harcjárműveket gyártó Rheinmetall Hungary Zrt. tesztpályájának három pályaeleme a járművek sárban való tesztelését, mászóképességét és kezelhetőségét, valamint tartósságának vizsgálatát teszi lehetővé. A tesztpálya mellett épülő, Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártó üzemet várhatóan 2023-ban adják át. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Tavaly december végén kiderült, hogy a világ legnagyobb elektromos járműgyártója, a kínai BYD Szegeden építi meg az első európai gyárát, de nem ez az egyetlen óriásberuházás, ami a Tisza-parti városban készül: egy másik világcég, a német Rheinmetall is jelentős fejlesztést hajthat itt végre.
Vágólapra másolva!

A Rheinmetall beurházását hivatalosan még nem jelentették be, de tavaly nyár óta beszélnek róla különböző kormányzati és befektetői szinten is. Ezek közül talán a legmeghatározóbb Bányai Gáborhoz, a Dél-Alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosához, illetve Paul Walf, a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetőjéhez kötődik, akik mindketten arról beszéltek, hogy a Rheinmetall Szegedre tart.

Ezek alapján

a német hátterű, világszinten is meghatározó hadiipari vállalat hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzemet épít.

Ha ez megvalósul, azzal szintet lép a magyar védelmi ipar.

Egyrészt nem csupán gyártást vinne Szegedre a Rheinmetall, hanem masszív kutatás-fejlesztést is, hiszen az összeszerelő üzem mellett itt lenne egy lézertechnológia-bázis is. A beruházást magát is a Szegedi Tudományegyetem tudományos ipari parkjába, a kivitelezési szakaszban tartó Science Parkba – az ELI ALPS, a szegedi lézerközpont közvetlen szomszédságába – költöztetnék.

A német Rheinmetall már három magyarországi telephellyel rendelkezik Forrás: MTI/Varga György

Az előzetes elképzelések szerint a Rheinmetall üzemének megépítése 2024 második felében kezdődhet meg. Nem kis komplexumról van szó, ugyanis ezres nagyságrendű új munkahely jönne létre.

Fegyvereket és lőszereket nem fog a német cég előállítani, azonban olyan munkafolyamatokat végezhetnek el, amelyek végső soron hadieszközök előállítását is segíthetik. A Rheinmetallnak már a negyedik telephelye épülne ki Magyarországon.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az elmúlt hónapokban nem érkezett új hír a szegedi fejlesztésről. A Világgazdaság friss információi szerint ugyanakkor a beruházás továbbra is támogatottságot élvez és arra változatlanul fontos projektként tekintenek. A megvalósulását egyébként az is alátámasztja, hogy a Rheinmetall már kifejezetten szegedi pozíciók álláshirdetéseit is megjelentette.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.