Brutálisan drága lehet a csokoládé

kakaó, csokoládé
A kakaóbab értékes kincsként cserélt gazdát
Vágólapra másolva!
Az El Niño éghajlati jelenség hatására elképesztően száraz időszak köszöntött be Nyugat-Afrikában, amit a csokoládé legfontosabb alapanyaga is megsínylett. Mint kiderült, mivel ez a régió felelős a globális kínálat jelentős részéért, ezért történelmi csúcsot ért el a kakaó világpiaci ára - tudta meg a BBC.
Vágólapra másolva!

Soha nem tapasztalt magasságokba lőtt ki a kakaó világpiaci ára, mert a szinte elviselhetetlen szárazság Nyugat-Afrikában megviseli a termését, és a legtöbb kakaó innen érkezik. A New York-i árupiacon csütörtökön rekordmagas, tonnánként 5.874 dollárért (mintegy 2 millió 120 ezer forintért) lehetett venni a kakaót.

A csokoládégyártás legfontosabb alapanyagának ára a tavaly óta nagyjából megduplázódott, ami miatt a csokigyártók minden bizonnyal árat fognak emelni, amit persze a vásárlók is megéreznek majd.

A kép csak illusztráció Forrás: pexels.com

A kakaóárak a globális kínálat nagy részét kitermelő Nyugat-Afrika gyenge termése miatt emelkedtek. Az El Niño időjárási jelenség szárazabb időjárást okozott Ghánában és Elefántcsontparton, amelyek a világ két legnagyobb kakaóbabtermelője. Az éghajlatváltozás okozta melegebb hőmérséklet és a csapadékviszonyok megváltozása szintén hatással lehet a termésre.