Gyors meggazdagodást ígérő csalással környékezik meg a Revolut ügyfeleit

Revolut, startup
Vágólapra másolva!
A Revolut tudomására jutott csalások többsége a Meta közösségi médiumairól, a Facebookról, az Instagramról vagy a WhatsAppról indult tavaly. A csalók általában a gyors meggazdagodás ígéretével próbálkoztak, és jelentős károkat okoztak a fintech cég sok ügyfelének.
Vágólapra másolva!

A Revoluttal kapcsolatba hozható pénzügyi csalások 60 százaléka a Meta platformjairól indult tavaly az Egyesült Királyságban. Európában a többi országban azonban még többet, 61 százalékot mértek Facebookról, az Instagramról vagy a WhatsAppról indult átverésekből. Ezek mind messze meghaladják a telefonos vagy más közösségi médiumból indult szélhámosságok mértékét.

Az átverések miatt elveszített szigetországi pénzek 33 százaléka, Európa többi részén pedig a kicsalt összegek 37 százaléka csakugyan a Meta közösségi médiájából kiindult csalásokból származik – mutat rá a Fintech Finance News nyomán a Világgazdaság.

A Meta platformja a csalások melegágyai – összegezte Woody Malouf, az internetes bank pénzügyi bűnözés felderítésével foglalkozó részlegének vezetője. Malouf pénzügyi és technológiai vezetőkkel együtt jelent meg a héten a brit parlament belügyi bizottsága előtt, amely a push fizetési csalásokat vizsgálja.

A Revoluttal kapcsolatba hozható pénzügyi csalások nagyobbik része a Meta platformjairól indult tavaly Forrás: Shutterstock

A fintechhez bejelentett pénzügyi családok általában olyan befektetési ígérettel szedték áldozataikat, hogy rövid idő alatt gazdaggá teszik őket.

Ezek az átverések a fizetési rendszereket szabályozó hatóság szerint 2022-ben csaknem 500 millió font veszteséget okoztak az ügyfeleknek, akik bűnözők által ellenőrzött számlákra utalják át a pénzüket.

A Revolut adatai szerint 2023-ban a csalások miatt elvesztett pénz 59 százaléka befektetési csalásokon keresztül történt, annak ellenére, hogy az összes esetnek csak 17 százalékát tették ki. Ezzel szemben a vásárlási csalások voltak a leggyakoribbak, amelyek a brit átverések felét tették ki, ám az elveszített összérték kevesebb mint 6 százalékát jelentették.

A Revolut, a világszerte több mint 35 millió, az Egyesült Királyságban pedig több mint 8 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi szolgáltató.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.