Kifogták a világ leghosszabb aranyhalát

aranyhal, illusztráció
A goldfish for sale swims in an aquarium at a market in Kuwait City on September 2, 2013, where each fish is sold for three Kuwaiti Dinar (10USD). AFP PHOTO/YASSER AL-ZAYYAT (Photo by Yasser Al-Zayyat / AFP)
Vágólapra másolva!
Gigantikus aranyhalat fogtak ki egy ausztráliai város tavában. A megtalálói által "valóságos szörnynek" nevezett hal a legnagyobb aranyhal a világon.
Vágólapra másolva!

Perth városától északra, egy Joondalup nevű előváros parkjának tavából emelték ki egy jókora halat. Hálóval fogta ki Dr. Dulana Herath biológus, aki munkatársaival együtt azt vizsgálja, hogyan lehet javítani a városi vizes élőhelyek minőségét.

A biológus munkája részeként több mint 100 halat emelt ki a város parki tavából, és közöttük fedezte fel a jókora aranyhalat.

– fogalmazott Hearth a 9News-nak, aki minden bizonnyal nem dobta vissza a halat, hogy kívánjon tőle valamit.

A felfedezésnek híre ment, a Yahoo szerint lázba hozta a kisváros lakóit is.

A hal nagyjából 51 centiméter hosszú. Ezzel új rekordot állított fel. A világ leghosszabb aranyhalának rekordját eddig egy hollandiai példány tartotta, ám az ausztráliai egyed nagyjából 5 centiméterrel nagyobbra nőtt.

Új rekord született: a képen látható ausztráliai példány a világ legnagyobb aranyhala Forrás: PASES Aqua

Hearth és munkatársai szerint az aranyhal mérete mutatja, valójában sem a lakosság, sem a tudósok nincsenek tisztában azzal, milyen "rejtett csodák vannak a hátsó kertekben."

Ugyanakkor szerintük a szenzáción túl arra is érdemes figyelni, hogy az aranyhalak komoly veszélyforrást jelenthetnek a városi vizes élőhelyekre. Egy-egy városi tóban ugyanis könnyen betölthetik a csúcsragadozó szerepét, megtizedelve az ebihalakat és a náluk kisebb, őshonos halfajokat.

A szakértők által említett problémáról az Origón is olvashat, és egy amerikai eset kapcsán korábban beszámoltunk arról is, milyen pusztításra lehetnek képesek a kedvtelésből tartott, majd a folyókba és vízfolyásokba dobott aranyhalak.

Ahogy arról az Origo beszámolt, minden idők legnagyobb aranyhalát egyébként Franciaországban fogták ki 2022-ben. A Sárgarépa becenevet kapó, 20 éves korában kifogott példány 30,5 kg-ot nyomott.