Megnyerte a csirkés háborút a Tesla

csirkés szendvics hamburger
Vágólapra másolva!
Elvesztette a védjegyoltalmi vitát egy brit férfi: a manchesteri csirkebolt tulajdonosa alulmaradt a Teslával szemben a "Tesla Chicken & Pizza" bejegyzett védjegy körül kialakult jogi csatározásban.
Vágólapra másolva!

A csirkebolt tulajdonosa még 2020 májusában kérte a "Tesla Chicken & Pizza" kifejezés védjegyoltalmát a brit szellemi tulajdon hivatalánál, az élelmiszerek és italszolgáltatások kategóriában. Ezzel a névvel egy új boltjának, a csirkés hamburgereket kínáló Colorado's Chicken-nek házhozszállítását védte volna. A védjegy bejegyzésével szemben a rendelkezésre álló 2 hónapos határidőn belül nem érkezett kifogás.

Aztán a bolt tulajdonosa értesítést kapott a hatóságtól arról, hogy "Tesla" névvel ugyanebben a kategóriában kértek védjegyoltalom-bejegyzést.

Később kiderült: valóban a Tesla autógyártó áll a kérelem mögött.

A csirkeboltos ezzel a logóval tervezte reklámozni új szolgáltatását:

2022 szeptemberében Elon Musk vállalata kérvényt nyújtott be a hatósághoz a boltos védjegyének törlésére. A cég képviselői arra hivatkoztak, hogy a Tesla név olyan ismert, hogy a csirkeboltos a névből lényegében tisztességtelenül jut előnyhöz. A boltos elmondása szerint őt egyébként nem a vállalat, hanem a vállalat névadója, Nikola Tesla feltaláló és villamosmérnök személye ihlette meg.

Ezt azonban sem a hatóság, sem a vállalat nem értékelte a boltos javára. A Tesla képviselői arra is hivatkoztak, hogy Elon Musk még 2018-ban, az X-en (akkor még Twitter) bejelentette, hogy ilyen néven éttermet nyitna – írja a BBC. (Érdekesség, hogy tavaly a vállalat egy Tesla-témájú hollywoodi autósmozi és étterem létesítmény építésére kapott engedélyt.)

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A hivatal végül a vállalat kérésének adott helyt, és kötelezték a manchesteri bolt tulajdonosát arra, hogy

4 ezer fontot fizessen kártérítésként Musk cégének.

Az eljárások során a férfi ügyvédi költségei elérték a 8 ezer fontot, így összesen 12 ezer fontba (kb. 5,5 millió forint) került neki a nagyvállalattal folytatott jogi birkózás.