Óriási katasztrófát okozott egy védett helyen a világ legnagyobb bányavállalata

Pilbara régió, ősi táj, gazdag szárazföldi és tengeri erőforrás-lelőhely, világ egyik legnagyobb bennszülött vésett sziklaművészeti gyűjteménye, 500 000 négyzetkilométer, Ausztrália,
(FILES) This undated handout file photo released on September 4, 2009 by Rio Tinto shows a reclaimer working in the Yandicoogina stockyard and loading a conveyor with high grade iron ore in Western Australia's Pilbara region. Mining giant Rio Tinto predicted decades of Asian-led growth on February 11, 2010 in an upbeat assessment after it announced that yearly profits soared 33 percent to 4.87 billion USD. RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO / Christian Sprogoe / Rio Tinto / FILES (Photo by Christian Sprogoe / RIO TINTO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ausztrál őslakosok újabb kulturális örökségi helyszínét tehette tönkre a világ legnagyobb bányavállalata. A Rio Tinto néhány éve világraszóló botrányt okozott egy hasonló helyszín felrobbantásával. Most a cég maga jelzete az őslakosok képviselőinek a bajt.
Vágólapra másolva!

Ausztráliai őslakosok egy csoportja hamarosan vizsgálatot végez Nyugat-Ausztráliában, a vasércben gazdag Pilbara-régióban, egy vasércbánya közelében lévő kulturális örökségi helyszínen. Az ellenőrzésre azért kell sort keríteniük, mert a Robe Valley-bányát működtető vállalat, a Rio Tinto arról értesítette őket, hogy károkat okozhattak egy ősi, a sziklák között található menedékhelyen. Ez az őslakosok kulturális öröksége szempontjából fontos hely.

A csoport képviselője a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy még december végén kaptak értesítést a cégtől arról, hogy esetleg tönkretehettek valamit a helyszínen.

Az nem derült ki, mivel, de alighanem arról van szó, hogy

a bányában végzett robbantások hullámai miatt sérülhettek a menedékhelyen található tárgyak, illetve akár természeti képződmények, fák, kövek is elmozdulhattak.

A helyzet tisztázásában külön nehézséget okoz, hogy a Rio Tinto képviselői nem mehetnek a menedékhelyre vizsgálódni, épp azért,

mert a hatályos kulturális örökségvédelmi szabályok alapján tilos számukra.

A szemlét csak az őslakosok végezhetik el írja – a Mininig.com.

A Rio Tinto egyik vasércbányája a Pilbara-régióban Forrás: AFP/Christian Sprogoe

Tavaly egy nagyon hasonló ügye volt a Rio Tintónak, szintén a Pilbara-régióban. Ahogy az Origo megírta, akkor szintén egy vasércbányában robbantottak, aminek következményeként egy több tízezer éve használt őslakos táborhelyen egy bozótfa kidőlt, és sziklák mozdultak el.

A cég akkor azzal védekezett, hogy rengeteg robbantást hajtottak végre korábban ott, és azok nem okoztak károkat a menedékhelyen. Az őslakosok szerint viszont a kérdéses robbantással teljesen tönkretették a helyszínt.

A Rio Tintónak egyébként évekkel ezelőtt egy ezeknél is nagyobb botránya volt, ami világszerte felháborodást váltott ki, és végül a cég vezetőinek lemondásához vezetett. Ugyancsak Ausztráliában, egy bővítés miatt végrehajtott bányarobbantással elpusztítottak egy, az őslakosok által 46 ezer éve használt barlangot, ami a régészek számára is kiemelt kutatási helyszínnek számított.

Nemrég pedig a bányavállalat azzal került a figyelem középpontjába, hogy a sivatagban hagytak el egy veszélyes radioaktív mérőműszert.