Hihetetlen, de még mindig szállítanak utasokat a Malév gépei, mutatjuk, hogy hol, nem fogja elhinni

Egy 737-700NG Malév-színekben leszáll Heathrow-n, 2005-ben
Vágólapra másolva!
Idén februárban 12. éve, hogy csődbe ment a magyar nemzeti légitársaság, a Malév. Az egykori vállalat nyugati típusú gépei közül ugyanakkor sokat még mindig használnak a világ más légitársaságai.
Vágólapra másolva!

Összeállítást készített az Airportal arról, hogy mi lett a Malév gépeivel a vállalat csődje után, melynek volt vezetőit tavaly ítélték el hűtlen kezelés miatt. Sokaknak a Malév repülőgépeiről persze a cégnél használt, szovjet gyártmányú Tupoljevek juthatnak eszébe, de a Malév története utolsó időszakában komoly flottát üzemeltetett nyugati gyártmányú gépekből.

A Malév egyik Tupoljev Tu-154 B2-es gépe felszállás közben, egy archív fotón. A Tu-154 rendkívül megbízható gyors, jól kezelhető és strapabíró gép volt, amit emiatt nagyon szerettek a pilótái Forrás: W. Haafke

Talán meghökkentő, de ezek közül egyik-másik repülővel akár napjainkban is találkozhatunk, és nem csak a világot járva, hanem akkor is, ha a budapesti repülőtérrel indulunk valahova.

Például egy Boeing 737-400-as gép rendszeresen leszáll Budapesten, a Malév után most a Swift Air színeiben.

A Malév flottáján belül az 1990-es évektől kezdődően a Boeing 737-es családjának különböző modelljei váltak meghatározóvá (idén egyébként ennek a családnak több, frissebb modelljénél találtak komoly problémákat). Például 2003 tavaszán 18 darabot állítottak szolgálatba a Next Generation jelzésű változatból. Ezek zöme egyébként már a csőd napján az írországi Shannonba repült – eleveníti fel a portál.

A vállalatnál ugyanakkor nem csak Boeingek, hanem Bombardier-gyártmányú, illetve légcsavaros gépek is szolgáltak.

Lapozzon a következő oldalra! A teljesség igénye nélkül megmutatunk néhány gépet az egykori Malév flottájából, melyek ma is szolgálatban vannak, így akár repülni is lehet a fedélzetükön!