Nagy bajba kerülhet az X, erős kihívó jelent meg a színen

bluesky, közösségi  média, social media, app, applikáció, twitter, x
September 23, 2023, Ukraine: In this photo illustration, Bluesky Social logo of a social network is seen on a smartphone and Twitter logo rebranded as X (X Corp.) logo in the background. (Credit Image: © Pavlo Gonchar/SOPA Images via ZUMA Press Wire)
Vágólapra másolva!
A Bluesky közösségi hálózattal erős kihívó jelent meg Elon Musk X platformjával szemben. A cég szeretnék visszahozni a régi Twitter élményét. Egészen idáig csak meghívással volt elérhető az oldal, azonban most minden felhasználó előtt megnyitotta a kapuit.
Vágólapra másolva!

Sokan aggódnak a Twitter jövőjéért, amióta a rövid üzenetküldő szolgáltatást átvette Elon Musk, és átnevezte X-re, és amely most ráadásul komoly vetélytárs kapott. Akinek ráadásul úgy néz ki, megvan minden esélye, hogy a Twitter méltó utódjává váljon. Még 2019-ben a Twitter társalapítója, Jack Dorsey kezdeményezést indított egy decentralizált közösségi hálózat kidolgozására, majd végül 2021-ben megalakult a független, non-profit Bluesky közösség, Dorsey-val az igazgatótanácsban.

Az applikáció már sokak számára ismerős lehet, mivel 2023 februárja óta elérhető iOS-re és Androidra is Bluesky Social néven, azonban idáig kizárólag meghívásos alapon lehetett használni.

Ezzel a módszerrel a fejlesztők a szolgáltatás növekedését akarták szabályozni, miközben fokozatosan új funkciókkal bővítették. Egy év alatt így is 3 millió felhasználó regisztrált már az oldalra - írja a Blikk.

Már bárki regisztrálhat a Blueskyra Forrás: ZUMAPRESS.com/© Pavlo Gonchar / SOPA Images/Pavlo Gonchar

Egy évvel később a moderációs eszközök, a testreszabható hírcsatornák és az egyéb szolgáltatások fejlesztése nagyjából befejeződött, így a szolgáltatást hivatalosan is elérhetővé teszik minden érdeklődő számára. Mostantól bárki regisztrálhat a szolgáltatásra nincs szükség többé meghívásra.

A Computer Bild szerint, aki szereti a Twittert, az azonnal otthon érzi majd magát a Bluesky felületén is, mivel első pillantásra alig különbözik az előbbitől. Azonban a fejlesztők szerint, az ismerős megjelenés mögött egészen más technikai megközelítés áll. A Bluesky legfontosabb jellemzője, hogy a felhasználók maguk dönthetik el, milyen tartalmakat mutasson nekik a szolgáltatás, ahelyett, hogy egy kiszámíthatatlan algoritmusra hagyatkoznának. Ennek érdekében a felhasználók személyre szabhatják, szűrhetik és szabadon összeállíthatják hírfolyamaikat.

A Bluesky ingyenesen használható, és akár alkalmazáson, akár a webhelyen keresztül lehet regisztrálni rá.