Elképesztő döntést hozott Észak-Korea, még jobban elszigeteli magát

Phenjan, Észak-Korea, koronavírus
A bus passes in a street in central Pyongyang on December 23, 2022. (Photo by KIM Won Jin / AFP)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea parlamentje, a Legfelsőbb Népi Gyűlés szerdán megszavazta a Dél-Koreával kötött gazdasági együttműködési megállapodások felmondását – közölte csütörtökön a kommunista állam hírügynöksége.
Vágólapra másolva!

A KCNA beszámolója szerint a testület, amely a Koreai Munkapárt által meghatározott politikai irányvonalat hajtja végre, megszavazta a Dél-Koreával fenntartott gazdasági kapcsolatokat szabályzó törvények eltörlését.

Eltörtlik a Kumgang-hegyen dél-koreaiak által épített turisztikai projektre vonatkozó különleges jogszabályokat is.

A 2022 decemberében készült felvételen egy Phenjan központjában közlekedő autóbusz Forrás: AFP/Kim Won Jin

Ez utóbbi üdülőhely a két Korea gazdasági együttműködésének szimbóluma volt a 2000-es évek elején, amikor még közelebbi volt a viszony Phenjan és Szöul között. Csaknem kétmillió dél-koreai turista fordult meg ott. A projektet 2008-ban függesztették fel, amikor egy lezárt területre tévedt dél-koreai turistát agyonlőttek észak-koreai őrök. Ahogy az Origo megírta, néhány évvel később a két ország tárgyalt arról, hog beindítsák a turizmust a régióban, de Phenjan most végérvényesen kihátrálni látszik az együttműködésből.

Phenjan és Szöul között egyre feszültebb a viszony. Dél-Korea tavaly részlegesen felfüggesztette az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt, miután Phenjan bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját.

Észak-Korera a Dél-Koreával fenntartott gazdasági kapcsolatok eltörlésével vélhetően még inkább elszigeteli magát a külvilágtól. A korábban is elzárkózó latorállam a koronavírus-járvány kitörésekor még inkább visszavonult a nemzetközi kapcsolatoktól. 2020 júniusában még a Keszong városban lévő, Korea-közi összekötő irodát is felrobbantoták, noha a két Korea legfontosabb gazdasági együttműkédésének tartott ipari parknak ez a város adott otthont. Most, a koronavírus-járvány enyhülésével, Észak-Korea az utolsók között nyithatja meg kapuit a külföldi turisták előtt.