Súlyos adatszivárgás történt, magyarok adatai is veszélyben vannak

hamis applikáció az Apple store felületén
A hamis applikációk nagyon veszélyesek lehetnek.
Vágólapra másolva!
Rendkívül tájékoztatást adott ki a VoxPay, Magyarország egyik vezető autópálya-matrica szolgáltatója. A közlemény szerint az utóbbi időben egy rendkívüli adatszivárgás történt, ami valószínűleg példátlan a mérete miatt. Az adatszivárgás nem pusztán felhasználóikat érinthette, hanem mindazokat (ideértve magyarokat és más országok lakosait is), akik népszerű közösségi felületeket használnak.
Vágólapra másolva!

A közlemény kitér a súlyos incidensről szóló Cybernews-beszámolóra. Az adatok szerint a szivárgás összesen 26 milliárd rekordot érint, ami 12 terrabájtnyi információt jelent.

Az érintett adatok közé tartoznak különböző nagyobb online platformok felhasználóinak személyes adatai, azaz nem pusztán a VoxPay ügyfelei lehetnek érintettek.

– áll a VoxPay közeményében.

A cég néhány fontos információra hívja fel a figyelmet azért, hogy megőrizzék a biztonságot és az átlátható vásárlási folyamatot.

Rekordnagyságú adatszivárgás történt, rengeteg embert érinthet Magyarországon is (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Brian A Jackson

Ezekre érdemes figyelni

A cég szerint az utóbbi időben észrevették, hogy néhány csaló a VoxPay nevében is küld kétes eredetű ajánlatokat autópálya-matrica vásárlására. Ezek a csalók általában kedvezményes matrica vásárlási lehetőséget ígérnek, de

a VoxPay soha nem küld ilyen ajánlatokat sem e-mailen, sem sms-ben vagy más csatornán keresztül.

Az e-matricák ára mindig fixen megszabott hatósági ár, ezen felül online vásárlásnál kényelmi díj is felmerülhet. Fontos megjegyezni, hogy az autópálya-matrica árából semmilyen körülmények között nem tudnak kedvezményt adni.

Mindezek mellett a VoxPay soha nem kéri el ügyfeleitől elérhetőségüket és személyes információikat.

A vállalat kéri, hogy az ügyfelek ne dőljenek be az ilyen típusú csalásoknak, és mindig ellenőrizzék a vásárlás hivatalos forrását.

"A fentiekre tekintettel az elmúlt napokban intenzíven dolgoztunk annak érdekében, hogy tovább erősítsük a bejelentkezési feltételeinket és biztosítsuk ügyfeleink számára a legmagasabb szintű biztonságot a vásárlási folyamaton belül" - jelzik.

A cég kéri a vásárlókat, hogy fokozott figyelemmel kövessék nyomon számláikat és ha esetlegesen bármilyen gyanús tevékenységet észlelnek, azonnal jelezzék az [email protected] e-mail címen.

Több nagy felüleletet érint a szivárgás

Fontos tisztázni, hogy a rendelkezésre álló információk szerint a szivárgás túlmutat a VoxPay által kiadott, szem előtt tartandó figyelmeztetésen. Az elérhető adatok szerint világszerte ismert közösségi vagy online vásárlási felületeket is érint a szivárgás. Ezek a következők (a zárójelben lévő szám azt muiatja, hogy az adott portáltól mennyi rekord szivároghatott ki)

  • Weibo (504 millió),
  • MySpace (360 millió),
  • Twitter (281 millió),
  • Deezer (258 millió),
  • Linkedin (251 millió),
  • AdultFriendFinder (220 millió),
  • Adobe (153 millió),
  • Canva (143 millió),
  • VK (101 millió),
  • Daily Motion (86 millió),
  • Dropbox (69 millió),
  • Telegram (41 millió),

és több más vállalat. A legnagyobb mennyiségű adat valószínáleg a Tencenttől szivárgott ki, kb. 1,5 milliárd rekord.

Az eddigi információk szerint, bár sok rekord ismétlődő adatot tartalmaz, komoly aggodalomra ad okot az, hogy sok érzékeny felhasználói adat is illetéktelen kezekbe kerülhetett.

Az adattartalom egy része korábbi szivárogtatásokból áll össze, de biztos, hogy számos új adat is szerepel a mostaniban.

A 26 milliárd rekord mindenképpen extrém magas értéknek számít. 2021 legnagyobb adatszivárgása is "csak" 3,2 milliárd rekordot érintett.