Bajba kerülhet a Forma-1? Egyre népszerűbb a Forma-E

Forma-E, Formula E
during the race of round nine of the ABB FIA Formula E Championship - Monaco E-Prix on May 6, 2023 in Monte Carlo, Monaco. (Photo by Manuel Romano/NurPhoto) (Photo by Manuel Romano / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A hagyományos autógyártók nehezen tudják felvenni a versenyt a Teslával és a BYD-val az elektromos autók piacán. Ahhoz, hogy elcsábíthassák a vásárlókat, kiváló lehetőség, ha a villanyautó-versenyeken jó eredményeket tudnak elérni. Sok gyártó tesztlaborként tekint a Formula-E-re, ahol kipróbálhatják az új fejlesztéseket, amik később a tömeggyártott elektromos autókba is bekerülhetnek. Hatalmas összegeket költenek ezekre az innovációkra.
Vágólapra másolva!

A régi autógyártók minden megtesznek, hogy fel tudjanak zárkózni a vezető cégekhez az elektromos járművek piacán. Az autóiparban mindig sokat számított a vásárlók elcsábításánál, hogy a népszerű versenyeken az egyes gyártók milyen eredményeket tudtak elérni, ez pedig nagyon fontossá teszi az olyan elektromosautó-versenyeket, mint a Formula-E.

A versenysorozat nagy mértékben hozzájárult az elektromos járművek fejlődéséhez az elmúlt 10 évben.

Enélkül a hétköznapokban használt gyorstöltő technológia sem lenne még elérhető a közúti elektromos autózásban.
A Forma-E egyre népszerűbb versennyé válik, bár még messze elmarad a Forma-1-től. A villanyautók nem rendelkeznek a belsőégésű motorok erejével és a jellegzetes hanggal, amit az elsuhanó versenyautók keltenek, így a motorsportok kedvelői nehezebben tudnak rászokni ezekre a futamokra.

A Formula-E tavalyi monacói futama Forrás: NurPhoto via AFP/Manuel Romano/NurPhoto/Manuel Romano

A versenyt 2012-ben alapították, de az első szezont 2014-2015-ben rendezték meg. Azóta évről évre egyre fejlettebb autókat küldenek a ringbe a gyártók, ez pedig rohamos fejlődést jelent az elektromos autó technológia számára is.

Az e-autók térnyerésében a régi gyártók még így is kissé le vannak maradva az olyan vállalatoktól, mint a Tesla, vagy a kínai BYD, de a befektetések lassan elkezdhetnek megtérülni.

Több más autógyárhoz hasonlóan a Nissan is a Formula-E-ben teszteli az új technológiákat, amiket aztán átültet a tömeggyártott modelljeibe - emeli ki a Világgazdaság.

De vannak távozók is: a BMW például 2021-ben kilépett a Forma-E-ből, mivel állításuk szerint ekkorra kimerítették a technológiatranszfer lehetőségeit. A Mercedes szintén hátrahagyta az elektromosautó-versenyt, mivel ezt az üzletágát inkább a Forma-1-en keresztül akarja fejleszteni.

Korábban a Ford is elhagyta a Formula-E-t, de a gyártó már jelezte, hogy 2026-ban visszatérne a futamokra.

További részleteket ide kattintva olvashat a témáról.