Nyolcszáz kilogramm kokaint találtak egy tengeralattjárón a kolumbiai hatóságok

Vágólapra másolva!
Egy kolumbiai haditengerészeti razzia során egy tengeralattjárót ellenőriztek és csaknem 800 kilogramm kokaint találtak. A kis zacskók skorpió szimbólumokkal voltak ellátva, ami gyanús lett a hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

A 15 méter hosszú tengeralattjáró az idei év első jelentős drogfogása a térségben. A haditengerészet becslése szerint a zsákmány értéke 27 millió dollár (9,5 milliárd forint). A tengeralattjáró feltehetően az Egyesült Államokba vagy Európába tartott.

A hajó fedélzetén tartózkodó három embert letartóztatták.

A haditengerészet vasárnap elfogta a Csendes-óceánon közlekedő tengeralattjárót.

A fedélzeten kokain-hidrokloridot tartalmazó csomagokat találtak, amelyek közül többre skorpió-képet nyomtattak. A kábítószert és a gyanúsítottakat Buenaventurába, egy kolumbiai kikötővárosba szállították.

A kábítószert szállító hajók nagyrészt észrevétlenek maradnak, és a szállítás után elsüllyeszthetőek - írta a BBC.

Kolumbia a világ legnagyobb kokaintermelője

A kolumbiai hatóságok idén eddig 697 tonna kokaint koboztak el, 13 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Az Európába kokaint csempésző hajók

Antwerpen kikötője Európa fő átjárójává vált a Dél-Amerikából szállított kábítószer számára. A belgiumi Antwerpen kikötőjében lefoglalt kokain mennyisége tavaly új rekordot döntött - közölték szerdán az illetékes hatóságok.

A flandriai városban mintegy 116 tonna kokaint foglaltak le, ami 5 százalékos növekedést jelent a 2022-es rekordhoz képest.