Ezekben az esetekben nem fizetik a kátyúkárokat

kátyú, Budapest, Fogarasi út
Így nézett ki idén márciusban Pest egyik leghíresebb kátyúja. Aztán "megcsinálták", de most napok múlva megint ilyen lesz.
Vágólapra másolva!
A kátyúkárok kétharmadát az első negyedév során jelentik az autó-tulajdonosok. Még most sem késő gondoskodni a kátyúbiztosításról: az évi néhány ezer forintért elérhető kátyúbiztosítás jelentősen növeli a veszélyes úthibák által okozott károk megtérítésének esélyét – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).
Vágólapra másolva!

A legtöbb kátyúkár defekt, ám ezek egy részében a felnit is javítani kell. Gyakran előfordul azonban olyan eset is, hogy sérül a futómű is, sőt, szélsőséges esetben személyi sérüléses baleset is lehet a kátyúba futás következménye, ami már milliós nagyságrendű kártérítéssel is járhat.

Itt kell bejelenteni a kárt, ha nincs biztosítása az autósnak

Kátyúbiztosítás nélkül az autósoknak az illetékes útkezelőnél kell bejelenteniük a kárt.

Lakott területen kívül ez a Magyar Közút Nonprofit Zrt, míg lakott területen belül ilyen ügyekben az adott önkormányzat megfelelő szerve, illetve Budapest fő- és tömegközlekedési útjain a Budapest Közút Zrt. az illetékes.

Az elbírálás során az útkezelők általában a nem megfelelően dokumentált kártérítési igényeket utasítják el, de azok sem számíthatnak kártérítésre, akik úthibára figyelmeztető jelzőtáblával ellátott úton szenvednek ilyen balesetet. Fentiek miatt az elmúlt évek tapasztalatai szerint a pórult járt autósok az esetek jelentős részében nem kapnak kártérítést.

Budapest 2023-ban egyik leghírhedtebb, a Fogarasi úton keletkezett kátyújáról idén tavaly novemberben készített felvétel Forrás: Origo

A kátyúbiztosításnak számos előnye van

Bár az útkezelők folyamatosan dolgoznak az úthibák kijavításán, az autósok várhatóan májusig találkozhatnak kátyúkkal az utakon, ezért továbbra is célszerű kátyúbiztosításban gondolkodni, aminek számos előnye van az útkezelővel intézett kártérítéssel szemben:

Már évi 3-4 ezer forintos díj ellenében található megfelelő kátyúbiztosítás, amit általában kgfb vagy casco mellé kötik kiegészítő biztosításként. Egyes biztosítók azonban önálló termékként is kínálják.

A kátyúbiztosítás kedvezményezettjei nem az útkezelő felé, hanem közvetlenül a biztosítójuk felé jelentik a kárt, ami eleve megnöveli a sikeres kárrendezés esélyeit.

Egyes módozatok ráadásul a figyelmeztető táblával ellátott útszakaszokra is fedezetet nyújtanak.

A biztosítók ebben a biztosítási konstrukcióban általában nem számítanak fel önrészt, ami azért is fontos, mert egy átlagos kátyúkár összege még ma is belefér 100 ezer forintba, ami miatt az általában 100 ezer forintos minimális önrésszel megkötött casco biztosítások ilyen esetekben nem jelentenek megoldást.

A kárt minden esetben megfelelően rögzíteni kell

„A megfelelő dokumentációra kátyúbiztosítás esetében is szükség van" – hívja fel a figyelmet Papp Lajos, az FBAMSZ elnöke.

Célszerű minél több fényképet készíteni a kátyúról és a sérülésről, ügyelve arra is, hogy a helyszín ezek alapján jól beazonosítható legyen. A fényképek mellett érdemes az esetleges tanúk elérhetőségét is megszerezni, a kártérítés folyósításáig pedig meg kell őrizni a sérült alkatrészeket is" – ajánlja az autósoknak az FBAMSZ elnöke.

A kátyúk a téli hónapok jellegzetes útproblémái, ezért érdemes ezekben a hetek a szokottnál is óvatosabban közlekedni az utakon. Egy tavaly decemberi összesítés szerint az ünnepek előtti időszakban csak Budapesten több ezer kátyút kellett kerülgetnie az autósoknak, a Csömöri úton kialakult óriási gödörről pedig az Origo külön cikkben számolt be.

A kátyúk minden országban megkeserítik az autósok közelekedését télen. A témához kapcsolódó hír, hogy Nagy-Britanniában robotizált kátyúmegelőzési rendszert fejlesztettek, ami képes arra, hogy még a kialakulásuk előtt jelezze a várható úthibákat.