:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 11. 13:56

Jobb későn mint soha: Észak-Korea már 4G-n hasít

Észak-Korea ütemes léptekkel halad a technológiai innováció rögös útján, még ha kissé lemaradva is más régiókhoz képest. Az országban például most kapcsolták csak be az első 4G-s bázisállomásokat, aminek egyébként azért nincs túlzott jelentősége, mert a lakosság nagy részének nincs okostelefonja.

Befejeződött az észak-koreai mobilhálózat technológiai továbbfejlesztésének első hulláma, így a helyi lakosok mostantól sokkal gyorsabb és modernebb hálózaton keresztül használhatják okostelefonjukat - már ha erre engedélyt kapnak és ki tudják fizetni a készüléket és a szolgáltatást. 

Bár az 5G-s szolgáltatás-ellátottság terén éppen a szomszédos Dél-Korea az egyik élenjáró ország a világon,

Észak-Koreában a mostani hálózatmodernizációnak köszönhetően a 4G-s szolgáltatás indult csak el.

Az új hálózat egyelőre csak a főváros, Phenjan belső kerületeiben érhető el, ám az iparági szereplők az ország bölcs vezére 2025-re közel országos lefedettséget szeretne látni.

northkorea_cellphone

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az új generációs szolgáltatásra előfizetők egyébként amellett, hogy igen kiváltságosnak érezhetik magukat, hiszen mindenképpen a helyi társadalmi elit részét képezik, egyelőre kénytelenek azzal az apró kényelmetlenséggel számolni, hogy a 3G-s és 4G-s hálózati rétegek között jelenleg nincs átjárás, vagyis minimum két készüléket kell magukkal hordjanak, hogy mindenhol csatlakozni tudjanak a mobilhálózathoz.

Észak-Koreára egyébként a fenntartható fejlődés egyfajta bajnokaként is lehet tekinteni, már ami a mobilhálózati infrastruktúrát illeti, a 4G-s eszközök ugyanis egytől egyig levedlett berendezések, melyeket használtan vásárolt a Huaweitől az állami postavállalat tulajdonában lévő Koryolink.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 00:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.