Szenzációs hír érkezett a Magyarországon befektető kínai autóipari óriásról

BYD
Már keresi az első munkavállalókat a Szegeden gyárat építő BYD kínai autógyár
Vágólapra másolva!
A Szegeden autóipari beruházást tervező kínai BYD - forintra átszámítva - autónként több mint 30 ezer forintos bónuszt fizet a tervet teljesítő kereskedőinek, megünnepelendő a 3 millió darabos tavalyi értékesítési rekordot. 2023-ban még a Tesla maradt ugyan globálisan a villanyautópiac éllovasa, azonban a harmadik negyedévben már megelőzte a BYD.
Vágólapra másolva!

Az kétségtelen, hogy a kínai BYD az elektromos átállás mennyiségi világbajnokává lépett elő, az viszont keddig kérdéses volt, hogy a tisztán elektromos autók (EV) értékesítésében le tudta-e hagyni 2022 bajnokát, a Teslát. Nos, azóta kiderült: nem.

A BYD hétfőn kiterítette a kártyáit: a kínai társaság decemberben 340.178 darab elektromos autót adott el, ebből 190.754 volt az EV, a többi pedig konnektorról tölthető hibrid (PHEV).

Decemberben a novemberit 13 százalékkal, az egy évvel korábbit 45 százalékkal haladták meg az eladások, az emelkedő dinamika pedig immár a nyolcadik hónapja tart.

Ezzel együtt a teljes évben 3.024.417 járművet adtak el, s a mérleg nyelve már az elektromosok javára billent, ezekből 1.574.822 darab, a hibridekből 1.449.595 talált gazdára.

A teljes mennyiség 61,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A BYD tavaly a harmadik negyedévben már megelőzte a Teslát az eladott darabszámokat tekintve Forrás: BYD

A Tesla kedd délután közölte a negyedik negyedév statisztikáját, s vele az éves teljesítményt is, amely 1.808.581 darab villanyautó volt.

A különbség 234 ezer. A teljes kínai hatalomátvételre tehát még várni kell, a BYD-et az vigasztalhatta, hogy a negyedik negyedévben már tőle vettek több EV-t globálisan, összesen 526.409 darabot, szemben a Tesla 484.507 darabos eladott mennyiségével - írja a Világgazdaság.

Viszont a Tesla nem tudta teljesíteni stratégiai célját, az 2023-as évre szóló 2 millió autó értékesítését.

A BYD-nek a hárommilliós kitűzött célt tehát sikerült teljesítenie, és ezt azzal ünnepli, hogy kereskedői között 2 milliárd jüant (több mint 97 milliárd forintot) oszt szét. Azok részesülhetnek a maximális extraprémiumban, amelyek a gyártóval egyeztetett tervszámot teljesíteni tudták. Ők járművenként 666 jüant, azaz 32.514 forintot vághatnak zsebre.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.