Az autósokra vonatkozó fontos új szabályok lépnek életbe a briteknél - sokba kerülhet, ha ezeket nem tudja

használt, autó, használtautó, ezek a legkedveltebb használtautók, illusztráció
Beautiful girl business lady driving a car, in summer in the city, comes out of open door, a white business class sedan, a beige formal suit, tanned leather, stilettos, background red rowan.
Vágólapra másolva!
A Sun Online összegyűjtötte, hogy Nagy-Britanniában milyen az autóvezetőkre vonatkozó új szabályok lépnek életbe jövőre. Ilyen fontos tudnivaló a benzin árának esetleges jelentős változása, a nehéz tehergépjárművekre vonatkozó új csillagrendszer, és egy másfajta látásvizsgálat is. 
Vágólapra másolva!

Az AutoTrader online kiskereskedelmi platform számos olyan törvényi változásra figyelmeztet, amik 2024-ben lépnek életbe, és amik már az új jogosítvány megszerzését is nehezíthetik.

A rutinos és tudatos autóvezetők már tisztában vannak vele, hogy a közúti szabályok és a KRESZ gyakran változnak, az ezeket nem nyomon követők és az emiatt hibázók azonban jövőre még az eddigieknél is brutálisabb büntetésekre számíthatnak.

Az AutoTrader autós szakértője felvázolt néhány nagyon fontos változást, amivel mindenkinek tisztában kell lennie, ha a volán mögé szeretne ülni jövőre is. Az új szabályok némelyike egész Nagy-Britanniára érvényesek, mások azonban területspecifikusak, de közös bennük, hogy megszegésük hatalmas bírsággal járhat.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Látásvizsgálat

Habár a brit Vezetési Szabványügyi Hivatal (DVSA) még nem erősítette meg, hogy milyen változások lesznek a látásvizsgálatban, sok szakértő szerint a járművezetők éleslátását jövőre többféle fényviszonyok között is tesztelhetik. Az AutoTrader azt állítja, hogy ez a tanulóvezetőket is érinti, akiknek emiatt nehezebb lehet majd megszerezni a jogosítványt. Jelenleg, ha valaki 20 méterről le tud olvasni egy rendszámtáblát, akkor átmegy a látásvizsgálaton. Ez azonban jövőre jelentősen változhat: a DVSA még egyeztet egy orvosi bizottsággal arról, hogyan kellene szigorítani a látásvizsgálatot, de kikéri majd a járművezetők és a szakértők véleményét is a teszt jobb lebonyolítási módjairól.

Az AutoTrader azt is megjegyezte, hogy a nehéz tehergépjárművek vezetői 2024 októberétől Londonban szigorúbb biztonsági szabályokkal szembesülhetnek. A Transport for London (TfL) bejelentette, hogy a nehéz tehergépjárművek vezetőinek októbertől biztonsági engedélyre lesz szükségük, mielőtt behajtanak az Egyesült Királyság fővárosába. Ez azt jelenti, hogy előre meghatározzák majd, hogy milyen csillagos minősítéssel lehet majd behajtani London adott helyszíneire. Tehát a nehéz tehergépjárműveknek egy adott csillagszintet kell majd elérniük, ahhoz, hogy bizonyos helyekre bemehessenek, különben bírságra számíthatnak.

A zéró kibocsátású járművekre (ZEV) vonatkozó új szabályok

Az AutoTrader szerint jövőre több brit autós ülhet elektromos autó volánja mögé: 2024. január 1-től az autógyártóknak személygépkocsi-eladásaik legalább 22 százalékának és furgoneladásaik legalább 10 százalékának teljesen elektromosnak kell lennie a zéró emissziós járművekre (ZEV) vonatkozó szabályzat értelmében, aminek célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése, és ezzel az elektromos járművek értékesítésének növelése.

A brit kormány azt szeretné, ha 2030-ra az eladott autók legalább 80 százaléka elektromos lenne.

Öt évvel későbbre pedig az a cél, hogy az Egyesült Királyságban értékesített összes autó zéró kibocsátású legyen, hogy összhangban maradjanak a dízel- és benzinüzemű autók értékesítésének 2035-ig történő betiltásával.

Az üzemanyagadó befagyasztása

A szakértő azt is állította, hogy 2024 rossz év lehet a benzin- és gázolajárak szempontjából, mivel a kormány azon gondolkodik, hogy esetleg megszünteti az üzemanyagadó befagyasztását, ami 2011 januárja óta érvényes, hogy megakadályozza az inflációval való emelkedést.

Az Origo megírta, hogy Nagy-Britanniában sokan nincsenek tisztában egy fontos körforgalmat érintő szabállyal, ami miatt súlyos bírság is sújthatja az autóvezetőket.