Elkezdődhetnek a sürgős állagmegőrzési munkálatok a leomlott székelyudvarhelyi diákotthonnál

Székelyudvarhely, 2023. december 19. A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Jövő héten kezdenék el a sürgős állagmegőrzési munkálatokat a részben leomlott székelyudvarhelyi diákotthon épületénél. Eközben a diákok anyagi javainak a pótlása is zajlik a támogatásoknak köszönhetően - tájékoztatta az MTI-t vasárnap a Tamási Áron Gimnázium vezetősége.
Vágólapra másolva!

A székelyudvarhelyi iskola vezetősége közölte, hogy az egyharmad részben leomlott épületet biztonsági okokból, valamint a jelenleg zajló bűnügyi nyomozás miatt nem lehet megközelíteni.

A Hargita megyei építkezési felügyelőség elrendelte minden munkálat leállítását, és a kiásott részek azonnali betömését kérte,

utóbbira a hatósági tiltás miatt még nem kerülhetett sor. Az építkezési felügyelőség az épület megmaradt részének állagmegőrzését és biztonságos megközelítését célzó, független szakértői munka elkészítésére is utasítást adott.

Az épület tulajdonosaként a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség a karácsony utáni első munkanapon, szerdán kérni fogja a megmaradt épületrészek állagmegőrzési munkálatainak engedélyezését a székelyudvarhelyi polgármesteri hivataltól, illetve a nyomozó hatóságoktól - közölte az iskola vezetősége.

Amint megvan az engedély, megköttetnek a szerződések és összeáll a csapat a sürgősségi állagmegőrző munkálatok elvégzésére - írták.

- hangsúlyozták.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze Forrás: MTI/Veres Nándor

A beszámoló szerint a tragédia utáni napokban osztályfőnökök, lelkészek, pszichológusok segítettek a diákoknak a történtek feldolgozásában, és a bentlakók anyagi veszteségeit is összeírták, pótlásuk folyamatban van. A legsürgősebb eszközök - szemüveg, kontaktlencse, gyógyszer, fogszabályzó, laptop, táblagép, töltő stb. - beszerzése, és az új személyi okmányok elkészítése elkezdődött.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által 48 300 lej (3,7 millió forint) értékben vásárolt elektronikai eszközök várhatóan jövő héten megérkeznek.

Az alapítvány fejenként 1000 lejt (76 ezer forint) adott át a 42 közvetlenül érintett diáknak, akik egyéb támogatást, kedvezményt is kaptak.

"A Közösségi Alapítványon keresztül érkező pénzbeli segítség eddig 90 300 lej (6,9 millió forint). A Tamási Áron Véndiák Egyesületnél eddig 5 018 687 forint és 9148 lej (701 ezer forint) gyűlt össze a bajbajutott diákok számára, ebből 5 millió forint a Rudolf Kálmán Óbudai Egyetemért Alapítvány, a fennmaradó összeg magánszemélyek, valamint székelyudvarhelyi vállalkozások és véndiákok adománya" - olvasható a közleményben.

Az egyesület további adományokat vár, és ígéretet tett a hangszerek árának megtérítésére, az odaveszett készpénz pótlására. Ehhez és az állagmegőrzési munkálatok elkezdéséhez az iskola vezetősége az érintettek türelmét kérte.

Ahogy arról az Origo beszámolt, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg egyharmada hétfőn dőlt össze, amikor

az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott.

A törmelék négy diákot temetett maga alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, őt a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán ápolják.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával folytat bűntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkálatokat végzett a beomlott diákotthonnál, és több mint két méter mélységű árkot ásatott az épület fala mellett.