Ezeket biztosan nem tudta a Reszkessetek, betörők! című film házáról

Maman j ai rate l avion
Macaulay Culkin, a reszkessetek betörők sztárja
Vágólapra másolva!
Sok rajongó álma, hogy a valóságban is láthassa azt a házat, mely minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi témájú filmjében, a Reszkessetek, betörők! című alkotásban bukkant fel. Elmondunk néhány érdekességet a flimbeni McCallister-család otthonául szolgáló épületről!
Vágólapra másolva!

"Olyan házra volt szükségünk, melynél le tudtuk forgatni a kaszkadőrmutatványokat, ugyanakkor egyszerre tudtuk némileg fenyegetően, ugyanakkor melegséget ígérően ábrázolni" – nyilatkozta a sikerfilm rendezője, Chris Columbus egy 2015-ös interjúban, amikor a forgatási helyszínekről kérdezték. Úgy tűnik, a filmesek igyekezete meghozta az eredményt, ugyanis a családi ház kis túlzással a film önálló szereplőjévé nőtte ki magát, melyet minden évben rengeteg rajongó keres fel, hogy fotózkodjon előtte.

Az épületről 2021-ben készült felvétel Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Jacek Boczarski

A Disney 2021-ben remake-t készített az 1990-es filmből, melyben az eredetihez képest egy jóval nagyobb, exkluzívabb házba helyezték a cselekményt, de ahogy a Parade összeállításában megjegyzi, biztos, hogy a rajongók továbbra is az eredeti házra lesznek kíváncsiak. Különösen, hogy a Lego is arról mintázva dobott piacra egy közel 4.000 elemből álló készletet, 300 dolláros áron 2021-ben

Hol található a Reszkessetek, betörők! háza a valóságban?

A film cselekménye Chicagóban játszódik. A Kevin családjának otthonaként megismert épület valóban áll, és valóban Chicagóban, pontosabban a várostól mintegy 25 kilométerre északra egy elővárosban, Winnetka-ban épült.

A Zillow adatai szerint

hat hálószobával és hat fürdőszobával rendelkezik, és a Lincoln Avenue 671-es szám alatt található.

Az épület címéhez kapcsolódik egy érdekesség a filmből: amikor Kevint a Mikulásnak öltözött férfi arról kérdezi, hol lakik, a kisfiú a fenti címet mondja, azzal a különbséggel, hogy Lincoln Boulevard 671 a lakcíme, azaz nem "sugárutként", hanem "körútként" hivatkozik rá.

Korábban már kinézték a házat a filmesek

A Reszkessetek, betörők! készítése idején az Abendshien-család élt a házban. Érdekesség, hogy az épületet nem sokkal a Kevin karácsonyáról szóló film előtt kinézték egy másik produkció, a John Hughes készítette, magyar keresztségben Belevaló papapótló címet kapott vígjáték forgatására. Ebben a filmben az egy évvel később készült Reszkessetek, betörők!-kel egycsapásra gyereksztárrá vált Macaulay Culkin is szerepet kapott, bár annak a produkciónak végül mégsem felelt meg az épület. A Reszkessetek, betörők! számára azonban igen.

A film belső teréről készült felvétel Forrás: Northfoto/Airbnb via Bestimage

A mostani családfő John Abendshien 2020-ban adott interjút a Vanity Fair-nek, amiben elmondta, álmunkban sem gondolták, hogy házuk a forgatást követő években végül filmrajongók zarándokhelyévé válik.

A család 2012-ben vált meg az épülettől, az információk szerint 1,585 millió dollárt,

azaz mostani árfolyamon kb. 580 millió forintot kapott érte.

Lehet most látogatni Kevinék otthonát?

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Lincoln Avenue 671-es szám alatti épület Amerika egyik legnépszerűbb háza. Bejárására azonban nincs lehetőség, jelenlegi tulajdonosaik kilétéről sem igazán lehet tudni, de azt a sajtón keresztül megüzenték a nyilvánosságnak, hogy elzárkóznak attól, hogy a rajongókat beengedjék otthonukba. Így az épületet csak kívülről lehet fotózni.

Karácsonyfa a házban 2021-ben, amikor egyetlen éjszakára bérbe adták Forrás: Northfoto/Airbnb via Bestimage

2021-ben ugyanakkor egyszeri alkalomként az épületet négy szerencsés kibérelhette a karácsonyi ünnepi időszakban az Airbnb-n keresztül. Az ajánlat egyszeri alkalomra és egyetlen ott töltött éjszakára szólt, és egyébként meglehetősen szerény, 25 dollár és a fizetendő adók fejenkénti összegért.