Weöres Szabolcs újra átszelte az Atlanti-óceánt

Vágólapra másolva!
2023.12.15. 11:04
Címkék
Csütörtökön kikötött Lorient-ben, ezzel újra átszelte az Atlanti-óceánt Weöres Szabolcs, a Szabi Ocean Racing vitorlázója, aki fontos mérföldeket gyűjtött ahhoz, hogy jövőre részt vehessen a világ legnépszerűbb földkerülő vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on. (x)

 

Novemberben 16 nap, 6 óra és 57 perc kellett ahhoz, hogy Weöres Szabolcs Irina Grachevával az oldalán Franciaországból indulva elérje Martinique szigetét, hogy aztán néhány nap felkészülés után immár egyedül visszainduljon Lorientbe, a Retour á La Base transzatlanti viadal keretein belül. A magyar vitorlázónak ezeken a versenyeken kell gyűjtenie a mérföldeket ahhoz, hogy Fa Nándor után második magyarként jövőre elindulhasson a világ legnépszerűbb földkerülő megméretésén, a Vendée Globe-on.

Weöres Szabolcs és a mezőny többi tagja november 30-án rajtolt Martinique-ról, a magyar vitorlázó ezúttal leginkább azzal a céllal vágott neki az Atlanti-óceánnak, hogy biztonságosan elnavigálja a hajót Lorient-be, a verseny nagyvitorlát régire cserélte, hogy azokkal is hosszabb utat megtegyen a jövő évi Vendée Globe előtt, de minden Atlanti-óceánon megtett mérföld óriási tapasztalatszerzési lehetőségnek bizonyult.

 

Természetesen most sem volt problémamentes az út, a második este a New Europe ütközött valamivel, s mint később kiderült, a bal oldali uszony sérült meg. Amikor aztán a hajó elkezdett 15-16 csomóval vágtatni, akkor egy újabb nagy durranást követően el is hagyta a sérült részt, ami talán biztonságosabb is volt így, mintha Szabolcs nem tudta volna felhúzni erős, bő szeles menetekben.

Amelyből azért akadt bőven, a magyar versenyző sokszor 20 csomó feletti sebességgel szelte a hullámokat, és folyton cserélgette a vitorlákat, hogy tartsa az útitervet is.

A verseny utolsó napjaiban is akadt bosszúság, a hidrogenerátor állandóan elvesztette az olajat és folyamatosan utána kellett tölteni, de szerencsére ez sem akadályozta meg abban, hogy teljesítse a távot, átszelje az Atlanti-óceánt és kikössön a célban, azaz Lorient-ben.

A Retour á La Base ismét sok ismerettel és tapasztalattal szolgált, és ez a legfontosabb a Vendée Globe előtt, amelyen Weöres Szabolcs majd nekifut, hogy a New Europe fedélzetén megkerülje a Földet.

Szabolcsot a végső cél elérésében, hogy 2024-ben rajthoz állhasson a Vendée Globe-on, a MOL – Új Európa Alapítvány, a Szerencsejáték Zrt., az MVM, a GreenGo, a Solar Markt és az MBH Bank is segíti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik