Rengeteg aranyat találtak a Fidzsi-szigeteken

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Small gold nuggets in an antique measuring
Vágólapra másolva!
A várakozásokhoz képest is jobb értékeket mutatnak azok a kőzetminták, melyeket a Fidzsi-szigetek  egyik aranylelőhelyén emelt ki az ott aranykitermelést tervező bányaipari vállalat. Ha megindul a kitermelés, a Tuvatu hamar a független óceániai köztársaság újabb fontos aranyprojektjévé válhat.
Vágólapra másolva!

A Lion One nevű vállalat Fidzsi egyik főszigetén, a Viti Levun található Tuvatu aranylelőhelyről közölt új adatokat. A Mining.com szerint az ország nemzetközi repülőterétől nem messze található területen a minták és a mérések szerint 1 millió tonnányi értékes kőzet van, tonnánként 8,5 gramm arannyal. Ez 274.600 karának felel meg. A terület további, feltételezett aranytartalékot rejt 1,3 millió tonna kőzetben, összesen 384.000 karát értékben.

Ezek a korábban vártnál is jobb eredményeket jelentenek, így a Fidzsi-szigetek paradicsomi szépsége és történelme mellett újabb vonatkozás miatt is magára irányíthatja a figyelmet. Utóbbi kapcsán érdemes lehet felidézni, hogy bár a több mint 300 szigetből álló szigetcsoportot nem ő, hanem a holland Abel Janszoon Tasman fedezte fel, a szigetek megismerésében jelentős érdemeket szerzett a Bounty hajón lezajlott lázadás kapcsán ismertté vált William Bligh kapitány. Bligh közel kéttucat szigetet térképezett fel. Közben összetűzésbe került az ott élő kannibálokkal, akik kenuikon vették üldözőbe, de a kapitány megúszta a kalandot.

A kannibalizmus szokása egyesek szerint a 20. század elejéig élt a szigetek egyes részein, az utolsó, emberhúst állítólag még fogyasztó helyi lakos 1959-ben halt meg. Ugyanakkor az utolsó dokumentált eset ennél korábbi időszakban, 1867-ban történt, amikor egy misszionáriust ettek meg Vitu Levu szigetén.

Képünk illusztráció Forrás: shutterstock

Szerencsére azonban, ahogy az Origo megírta, a szigetcsoport napjainkban egészen más dolgokról, például a komoly aranytartalékáról ismert. A Lion One tervezett Tuvatu bányájában a mérések szerint nagyjából 87 százalékban kinyerhető az ott rejtező aranytartalék. Ha beindul a kitermelés a területen, azzal a második működő aranybánya lenne Fidzsin, a Vatukoula bányától nagyjából 35 kilométerre. Onnan az elmúlt 87 évben több mint 7 millió tonna uncia aranyat emeltek ki.

A vállalat idén októberben emelte ki Tuvatuban az első aranytartalmú kőzetet. Az előzetes infrastruktúrákat már korábban kiépítették a helyszínen, a gépi kitermelés jövőre indulhat meg a területen, melyet fokozatosan bővítenének a következő években.