Endrick még csak tizenhét éves, de bekerült a brazil labdarúgó-válogatott keretébe

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.11.13. 17:22
null
Endrick – nyomában a Vasco da Gama védőjével – a Maracanában játszott brazil bajnoki rangadón (Fotók: AFP, Imago Images)
A Real Madrid már 2022 végén hatalmas összeget adott érte, de a királyi gárdában csak 2024 őszén mutatkozhat be a brazil csodagyerek, Endrick. A 17 éves csatár az utóbbi hónapokban olyan remek formába lendült a Palmeirasnál, hogy már a brazil felnőttválogatottba is meghívót kapott.

 

 

NÉVJEGY: ENDRICK FELIPE MOREIRA DE SOUSA
Született: 2006. július 21., Taguatinga
Állampolgársága: brazil
Sportága: labdarúgás
Posztja:  csatár
Klubjai:  Palmeiras (2016–), Real Madrid (2024-től)
Kiemelkedő eredményei:  brazil bajnok (2022), brazil Szuperkupa-győztes (2023), U20-as brazil gólkirály (2022)

Még csak 16 esztendős volt Endrick Felipe Moreira de Sousa, amikor 40 millió eurót fizetett ki érte a világ legsikeresebb klubja, a Real Madrid – s a 2022 végén „kialkudott” összeg 70 millió fölé is emelkedhet a bónuszokkal együtt.

Akkoriban a világ összes sportmédiuma ezzel a hírrel foglalkozott, ám gyorsan csend lett a brazil csodagyerek körül, hiszen az életkora miatt egyelőre nem csatlakozhat a királyi gárdához, erre csak 2024 nyarától lesz lehetősége. Cikkünkben körbejárjuk, miért tartják óriási tehetségnek, mi történt vele a Real Madridhoz szerződése óta, s hogy milyen teljesítménnyel érdemelte ki, hogy behívják a felnőttválogatottba.

2016 óta futballozik a Palmeirasban
2016 óta futballozik a Palmeirasban


Oly sok más, világsztárrá váló elődjéhez hasonlóan Endrick is szegény családban nevelkedett Brazíliavárosban, s apja ugyan látta, hogy ügyesen bánik a labdával, nem volt pénze rá, hogy taníttassa, edzésekre vigye. Ekkor jött a képbe egy helyi élelmiszerbolt-tulajdonos, Fábio Rodrigues dos Santos, aki 2010-ben azért vásárolt egy kis földterületet, hogy focisulit alapítson. Nem megtérülő befektetésnek, inkább jótékonysági vállalkozásnak szánta, hiszen azokat a gyerekeket, akiknek családja nem engedhette meg magának a tagdíjat, ingyen oktatta. Erről Endrick édesapja is értesült, és felkereste Dos Santost, de fia még csak négyéves volt, a focisuli pedig hatévesnél fiatalabbakat nem fogadott. Az apa könyörgésére a tulajdonos belement, hogy Endrick is csatlakozzon a csapathoz, azzal a feltétellel, hogy bármilyen kemény is az edzés, nem sírhatja el magát. Nos, a kissrác nemhogy nem sírta el magát, mindenkinél jobbnak bizonyult. „Amint felment a pályára, látszott, hogy jobb a többieknél. Gólokat lőtt, cselezett, szerelt. Egyszerűen körbefutotta őket” – emlékezett vissza Fábio Rodrigues dos Santos.

Endrick nemcsak a kora, a termete miatt is kilógott a mezőnyből – most, 17 évesen is csak 171 centi –, de nem lehetett szerelni vagy testi erőt használva elvenni tőle a labdát. Megvolt benne a fegyelmezettség, az alázat, a győzni akarás, s a klasszikusnak számító brazil technika egyvelege is: cselkészség, gyorsaság, robbanékonyság, finesz, pimaszság. Fábio idősebbekkel állította egy csapatba, tornákra vitte, így több klub is felfigyelt rá. Ennek ellenére amikor a 11 éves tehetséget a Sao Paulóhoz vitte próbajátékra, a klub csak úgy vette volna fel, ha az ott tartózkodása költségeit a játékos családja állja... Persze tovább keresgéltek, s végül a Palmeirasnál kötöttek ki. A patinás egyesület tárt karokkal várta a gyorsan fejlődő tehetséget, aki sorra vette a korosztályos lépcsőfokokat. Endrick 169 utánpótlásmeccsen 165 gólt szerzett a Palmeirasban, néhány olyan emlékezetes szólóval fűszerezve, amire az egész világ felfigyelt. Mindössze 16 évesen a felnőttek között is bemutatkozhatott a brazil élvonalban, de ezzel még nem elégedett meg. Bár mindannyiszor csereként állt be, harmadik meccsén gólpasszt adott, a negyediken pedig duplázott. Ezután már volt, hogy a kezdőbe is betette edzője, végül 7 meccsen 3 góllal zárt, utolsó idénybeli találata pedig biztossá tette a Palmeiras bajnoki címét.


Hirtelen elképesztően híressé vált Brazíliában, s már Európában is egyre többet beszéltek róla, a nagy klubok pedig „kopogtattak az ajtaján”. Miután vége lett az idénynek, a Manchester United, az FC Barcelona, a Chelsea, a Paris Saint-Germain és a Real Madrid is bedobta magát, hogy megszerezze, de csak utóbbi kettő ajánlata volt megfelelő. Végül az döntött, hogy Madridban vendégül is látták Endricket és családját, Vinícius Júnior is összebarátkozott vele, ő pedig hazatérve közölte, a spanyol fővárosba vágyik. Nem sokkal később az egyezség is megszületett, a szerződés közel 40 millió euróról és több mint 30 milliós teljesítménybónuszról szólt – és persze a kora miatt a 2024 nyári csatlakozásról. Nos, madridi kontraktussal és brazil bajnoki címmel bárki megelégedett volna – kivéve Endricket, aki arra vágyott, hogy meghatározó játékossá váljon a Palmeirasban.

 

AZ U17-ES JÁTÉKOSOK PIACI ÉRTÉKE
1. Lamine YAMAL (Barcelona, 16) 50 millió €
1. Warren ZAIRE-EMERY (PSG, 17) 50 millió €
3. ENDRICK (Palmeiras/Real Madrid, 17) 25 millió €
4. Leny YORO (Lille, 17) 18 millió €
5. Ben DOAK (Liverpool, 17) 10 millió €
5. Jorrel HATO (Ajax, 17) 10 millió €
(Forrás: Tranfermarkt)


Ezzel szemben januárban az új idényt az U20-as csapatban kezdte, amelyben egyáltalán nem ment neki a játék: 11 meccsen egyszer sem tudott betalálni. Ha pályára léphetett a felnőtteknél, többnyire csak perceket kapott, kvázi időhúzó cserének szánták. Bár nem nyilatkozott olyat, hogy ennél többet érdemelne, a testbeszéde sokszor elárulta, hogy nem elégedett a helyzetével. Persze Brazília egyik legjobb klubját, a bajnoki címvédő Palmeirast is meg lehet érteni, hiszen a vezetőségnek az volt a legfontosabb, hogy a csapat topszinten teljesítsen. Endrick négy góllal vágott neki a 2023-as ősznek, s egyre több játéklehetőséget kapott, beverekedte magát a kezdőcsapatba, most 26 meccsen 8 gólnál jár (ebből négyet a legutóbbi nyolc bajnokin szerzett), pedig alig több mint 1100 játékperc jutott neki az idényben. A Palmeiras a hajrához közeledve második a tabellán, ugyanannyi pontot szerezve, mint az éllovas Botafogo, ám Endrickék két meccsel többet játszottak. Ragyogó formáját Fernando Diniz, a brazil válogatott ideiglenes szövetségi kapitánya is díjazta, meghívta a felnőttválogatott keretébe. Ez azért is nagy szó, mert legutóbb 1993-ban Ronaldo került be 17 évesen a brazil keretbe, azóta senki – Ronaldinho, Kaká, Alexandre Pato, Neymar vagy Vinícius Júnior – sem kapott meghívót ilyen fiatalon. Összességé­ben tehát Endrick jó úton halad, de hogy mit is tud valójában, csak topszinten, a Real Madridnál derül ki.

A trófeával a Paulista bajnokság Água Santa elleni döntője után
A trófeával a Paulista bajnokság Água Santa elleni döntője után


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. november 11-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik