Ítéletidő Texasban: heves esőzés és tornádó pusztít az amerikai államban

GettyImages-2151305137
2024.05.05. 12:08
Hetek óta szélsőséges időjárás jellemzi az Egyesült Államok délnyugati részén elhelyezkedő Texast. A folyamatos esőzések miatt a folyók megáradtak, a kizúduló víz pedig számtalan házat és utat árasztott el. Az állam nyugati részén a rengeteg csapadék mellett a tornádók is kellemetlenséget okoznak. A szélsőséges időjárás következtében emberek tucatjait evakuálták, és ugyan több sérültet tartanak számon, halálesetről ez idáig nem érkezett bejelentés.

Legkevesebb 178 embert menekítettek ki otthonából és járművéből a texasi Harris megyében a hétvégén pusztító esőzések és erős viharok következtében – írja a CNN. Lina Hidalgo, Harris megyei bíró halálesetről vagy súlyos sérülésről nem számolt be. Elmondta, hogy a háziállatok biztonságáról sem feledkeznek meg, így eddig több mint 100 háziállatot mentettek meg az áradás sújtotta vidéken.

Nagyon szomorú volt látni az emberek megélhetésére, otthonaira, infrastruktúrájára, valamint a közösségi infrastruktúrára gyakorolt hatást

– mondta Hidalgo.

A hétvégi csapadék nagy része Texas nyugati és középső részén hullik, de vasárnap Houston nagyobb körzetében is előfordulhatnak heves esőzések. A legsúlyosabb felhőszakadások Texas középső részén várhatók, amik potenciálisan súlyosbíthatják az áradásokat egy olyan régióban, ahol tizenkét folyó vízszintje már így is nagyon kritikus.

Az e heti viharok csupán az államot április eleje óta sújtó brutális időjárási eseménysorozat legújabb történései. Az elmúlt hetekben az állam egyes részeit tornádók tucatjai és softball méretű jégeső rázta meg, Kelet-Texasban pedig hónapokig hullott az eső, amitől a folyók vízszintje olyan szintre emelkedett, amilyenre a Harvey hurrikán 2017-es pusztítása óta nem volt példa.

Nem javul a helyzet

A Vihar-előrejelző Központ tornádó veszélyére hívta fel a figyelmet Texas délnyugati részén, beleértve San Angelót és Del Riót is. A központ szerint vasárnap délután és este heves zivatarok fordulhatnak elő tornádó, grépfrút méretű jégeső és akár 113 kilométer per órás szélerősség kíséretében.

Az erős tornádó kockázata a késő délutáni és kora esti órákban a legvalószínűbb

– figyelmeztetett a központ.

Helyi idő szerint este 22 óráig Új-Mexikó délkeleti részétől egészen Texas északnyugati részéig heves zivatarra figyelmeztető riasztás van érvényben.

A becslések szerint néhány, Houstontól északra fekvő településen csak csütörtökön közel két hónapnyi eső esett le. A nagy mennyiségű csapadék a folyók áradásához vezetett, ami víz alá süllyesztette az utakat, s emberek tucatjainak evakuálását eredményezte.

Hatalmasak a károk Texasban

A kelet-texasi San Jacinto megyében nagyjából 100-200 otthont öntött el a víz, és kötelező evakuálás van érvényben. Eddig legalább 58 vízi mentést hajtottak végre, de a jövő héten további esőzések várhatók a térségben. Walker megyében ugyancsak történelmi áradásokról számoltak be. A régióban 43 út került víz alá, és több híd is veszélyben van. Az elmúlt napokban legalább 42 nagyvízi mentést hajtottak végre a megyében. 

Polk megyében ennél is rosszabb a helyzet. A katasztrófavédelem szerint körülbelül 700 házat öntött el a víz, de a jövő héten várható csapadék miatt  az árvízhelyzet súlyosbodni fog. Összesen 1000 otthon van kötelező evakuálás hatálya alatt. A megye most feszülten figyeli, hogy mi történik a tőle északra eső területeken, ugyanis az ottani árvízhelyzet jelentősen befolyásolja Polk megye állapotát is.

Miközben Kelet-Texas brutális esőzésekkel néz szembe, az állam nyugati részén a tornádó is kellemetlenséget okoz. A Vihar-előrejelző Központ szerint csütörtökön nyolc jelentés érkezett tornádóval kapcsolatban.

Hodges és Hawley városait csütörtök este sújtotta nagy és rendkívül veszélyes tornádó. Hawley-ben körülbelül 30 házat romboltak le az erős szelek. A környéken parkoló autók is súlyos károkat szenvedtek el a rájuk zúduló törmeléktől. A szélsőséges meteorológiai jelenségnek számos sérültje volt, de halálos áldozata még nincs. A városban több iskolában is szünetel az oktatás.

(Borítókép: A Conroe Tűzoltóság gyors beavatkozó csapata csónakot vet be, hogy kimentsen egy lakost az elárasztott otthonából a súlyos vihar után 2024. május 2-án. Fotó: Houston Chronicle / Hearst Newspap / Getty Images)