Szem – Somogyi Zsolt jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.12.12. 23:37

Hiba lenne elviccelni az esetet, tréfálkozni azon, hány szurkoló, edző, játékos titkos vágyát teljesítette be Faruk Koca, amikor ököllel megütötte Halil Umut Melert. Ha a nevek nem ismerősek, ne okolják magukat, előbbi a török Ankaragücü elnöke, utóbbi játékvezető. Annak éppen nem rossz (igaz, nem Koca úr szerint): a Benfica–Salzburg után a Bernabéu-stadionban vezette a Real Madrid–Braga mérkőzést a Bajnokok Ligájában idén ősszel, majd a Lazio–Celticet is rábízták.

Eddig otthon is a legjobbak közé sorolták, az októberi Galatasaray–Besiktas csúcsrangadón is ő fújta a sípot. S hétfő este az Ankaragücü–Rizespor török bajnokin is, a két középcsapat meccse 1–1-re végződött (Mocsi Attila sérülés miatt nem játszott a vendégeknél).

A fővárosiak a meccs elején vezetést szereztek, a játékvezető az 50. percben második sárga lappal kiállította a hazaiak játékosát, a gambiai Ali Sowét, de a 95. percben egyenlő lett a létszám, mert a túloldalról Emirhan Topcu is piros lapot kapott, az elnök mégsem tudta türtőztetni magát, amikor a Rizespor a ráadás hetedik percében egyenlített. Faruk Koca berohant a pályára, és ököllel arcul ütötte a bírót, aki azonnal elterült a földön, másik két civil ruhás ember a forgatagban még fejbe rúgta a földön fekvő, karjával az arcát védő bírót.

„Csak le akartam köpni” – tárta szét a karját értetlenkedve Koca úr, de ettől még nem lett sokkal szimpatikusabb. Meler játékvezetőt kórházba vitték, szemsérülést szenvedett, és egyelőre kérdés, mikor vezethet legközelebb. Miközben az ember megérti, hogy az utolsó pillanatban elveszített két pont rettentő idegesítő lehet, ilyen reakcióra nincs mentség, nem meglepő, hogy az elnök rendőrségi őrizetbe került, ráadásul Törökországban az összes bajnokságot felfüggesztik bizonytalan ideig. Hibás döntések és provokatív viselkedés – ezt mondta Faruk Koca, amikor az indítékairól faggatták, és az embernek eszébe jut: hallottunk ilyesmit itthon is.

Szerencsére ilyen erőszakos cselekedet a magyar élvonalban emberemlékezet óta nem történt, de minden héten tapasztalni, még mindig a legkönnyebb a játékvezetőt ütni: van, ahol ököllel, máshol „csak” verbálisan. A minap egy klubvezető „gyomra nem vette be” a csapata ellen ítélt tizenegyest: a vitatott, egyáltalán nem egyértelmű eset előtt a gárda fiatal játékosa, noha senki sem zavarta, vicces megoldással az ellenfélhez passzolta a labdát, saját vezetője mégsem ezt a hibát minősítette nevetségesnek – „tükörbe nézünk, de önmagunkba soha”, hallhatjuk Ákos egyik dalában, és mennyire igaza van, ugye?

A török elnök is másban kereste a hibát. Az ökle a játékvezetőt küldte padlóra, mégis, önmagát ütötte ki.

A futball világából.

Reméljük, örökre.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik