szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 12 milliószor töltötték le az androidos felhasználók azokat a kamu fintech-alkalmazásokat, amelyek akkor is fizikai erőszakkal fenyegetik meg a felhasználókat, ha nem is kaptak kölcsönt.

Az ESET kiberbiztonsági cég friss jelentése szerint az androidos felhasználók 2020 óta mintegy 12 milliószor töltöttek le olyan alkalmazásokat a Play Áruházból, melyekben ott dolgozott a SpyLoan nevű kártékony program.

Eddig összesen 18 alkalmazásban azonosították a kártékony kódot. Közös bennük, hogy mind gyorsan és könnyen elérhető kölcsönöket kínálnak, általában valamilyen fintech alkalmazásnak adva ki magukat. Valójában azonban ellopják a felhasználók személyes és pénzügyi adatait, hogy azzal zsarolják a felhasználókat, ellopják a pénzüket, sőt, még a családjukat is megfenyegetik.

AFP

A jelentés szerint 2023 első felében az ilyen jellegű alkalmazások száma 90 százalékkal nőtt a Play Áruházban.

Joggal merül fel persze a kérdés, hogy miért akar kölcsönt kérni valaki egy Play Áruházból letöltött alkalmazáson keresztül. A Gizmodo szerint ennek egyszerű oka van: az utóbbi években egyre népszerűbbek lettek a fintech alkalmazások, mert könnyen hozzáférhető pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak olyanoknak is, akiket máshol már elutasítottak. A SpyLoan-alkalmazások ilyen szolgáltatásnak álcázzák magukat, és gyakran visszaélnek a valódi szolgáltatások nevével, logójával. A Play áruház biztonsági követelményeit pedig úgy kerülik meg, hogy a létező fintech appok biztonsági leírását adják meg az alkalmazás feltöltésekor.

Kikerülhetik-e „az emberek" neobankokkal, hogy velük fizettessék meg a különadót?

A Wise az árfolyam-ingadozások miatt emelt a forintváltásos tranzakciós díjain, de a módosított tranzakciós illeték is érinti. A Revolutnak jól jöhet, hogy a magyarok számláit Litvániában vezeti.

A Google azt közölte a Gizmodóval, hogy amint tudomására jut egy-egy alkalmazás problémássága, törli azt a rendszeréből.

Az ESET szerint a SpyLoan terjesztőinek eddig főleg a dél-amerikai és ázsiai felhasználók voltak a célkeresztjében.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.