Egyeurós házak? Mi lehet ebben a csapda?

Mussomeli, Szicília
Mussomeli, Szicília
Vágólapra másolva!
Szinte hihetetlenül hangzik, de nagyon olcsón is lehet ingatlant vásárolni gyönyörű, mediterrán országokban. Olaszországban például sok az üresen álló, úgynevezett egyeurós ház, sőt több település támogatja is azokat, akik náluk szeretnének új életet kezdeni. Cikkünkben konkrét eseteken keresztül mutatjuk be, hogy a megvalósult álom mellett milyen nehézségekkel kell megküzdeniük azoknak, akik egy ilyen ingatlan megvásárlására adják a fejüket.
Vágólapra másolva!

Egyes helyi önkormányzatok már 2008-ban elkezdtek egyeurós házakat árusítani a világ különböző részein. Másfél évtized elteltével ez a kezdeményezés egyre népszerűbb olyan országokban, mint Svájc, Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Görögország, de még Japán is ide sorolható.

Az ár azért ilyen alacsony, mert ezek az épületek általában jelentős felújításra szorulnak az elnéptelenedő településeken, ez pedig az új tulajdonos feladata. Vagyis leamortizálódott ingatlanokat kínálnak eladásra, sok esetben szinte romos állapotú épületeket.

Egyeurós ház? Olaszország kitűnő példa

Azok számára, akik szeretnének külföldre költözni, vonzók a mediterrán éghajlatú országok, köztük Olaszország, ahol nagy számban lehet egyeurós eladó házat találni. Az örökös nélkül maradó idősebb lakosok a házukat az önkormányzat kezébe adják, mert nincs más választásuk; a helyi hatóságok pedig abban reménykednek, hogy ezek az ingatlanok új tulajdonosok kezébe kerülnek, akik stimulálni fogják a gazdaságot azáltal, hogy például helyi szakembereket kérnek fel a felújításra, akik helyben megtermelt anyagokat használnak fel.

Egyben az adott település és annak fogyatkozó, illetve elöregedő népessége az új lakóktól újult erőre kap.

Gyönyörű mediterrán vidékeken kínálnak egyeurós házakat megvételre Forrás: Murphy1975 / Shutterstock

Az egyeurós házak koncepciója annyira népszerű Olaszországban, hogy folyamatosan új települések jelentkeznek a programra. Az elmúlt időszakban Szicíliától kezdve az Alpokig számos helyről tettek ilyen ajánlatokat annak érdekében, hogy új lakosokat vonzzanak magukhoz a haldokló közösségek újjáélesztésére.

Mennyibe kerül a valóságban az egyeurós ház?

Az egyeurós ház koncepciója a vásárló számára ugyanakkor túl szép, hogy igaz legyen. Mert Olaszországban például általában megszabják, hogy mennyi idő áll rendelkezésre a felújításra, illetve azt is, hogy mennyi idő elteltével lehet ismét eladni az ingatlant.

De nézzük meg egy konkrét példán keresztül, hogy mennyibe kerül egy ilyen egyeurós ház megvásárlása, hogy beköltözhető állapotba hozzuk. Rubia Daniels, aki olcsó házat vásárolt az olaszországi Mussomeliben, elárulta, hogy sok lehetőség közül választhatott, voltak kisebb és nagyobb lakások is, de egy közös volt bennük: mindegyik felújításra szorult.

Mussomeli is szívesen látja az újonnan odaköltözőket Forrás: Wikimedia Commons/Clemensfranz

A ház szinte ingyen volt, Rubia valóban egy eurót fizetett érte, 500 eurót adott az ingatlanosnak, és 2300-2900 euró közötti összeg egyéb költségekre ment el. Tehát valójában 3500 eurót kellett költenie első lépésben, ami persze így is nagyon alacsony összegnek számít az olaszországi ingatlanárakhoz képest. A várható összeg azonban, amit felújításra kell szánnia, 20 ezer euró körül mozog.

Ingyen ház Szicíliában?

Egyedinek mondható példát kínál a szicíliai Troina, egy középkori alapítású szicíliai falu. Persze az "egy euróért otthont" ebben az esetben is csak egy jól hangzó szlogen, hiszen a jellemzően romos, lelakott házaknak csak a kikiáltási ára egy euró, ezt követően licitálásra kerül sor, vagyis a házért legtöbb pénzt ajánló lesz az új tulajdonos.

És még ekkor is van egy fontos lépés az adásvételi szerződés aláírása előtt:

a vevőnek letétbe kell helyeznie 5000 eurót, amivel garantálja és egy egyben vállalja, hogy két éven belül valóban felújítja a házat.

Troina települését néhány évvel ezelőtt Olaszország egyik legszebb városának szavazták meg Forrás: Murphy1975 / Shutterstock

Troina ugyanakkor minden olasz településnél bőkezűbben csábítja a vevőket: az önkormányzat még a felújítási költségekbe is beszáll, hogy végre élettel töltse meg a városkát. Minden új háztulajdonosnak vissza nem térítendő 25 ezer eurós támogatással (kb. 9 millió forinttal) száll be a felújítási költségekbe. Mindemellett az új helyi lakosok három évig mentesülnek az ingatlanadó és a közüzemi díjak megfizetése alól.

Egy amerikai házaspár története Olaszországban

Érdekes példa egy amerikai házaspár, Beth és Brian története, akik egy szicíliai kistelepülésen vásároltak olcsó házikót, amelybe első látásra beleszerettek. Mint sok vidéki olaszországi ingatlan, ez is megfizethető volt: 65 ezer euróért kaptak egy 60 négyzetméteres házat, 30 ezer négyzetméteres földterülettel és egy olajfaligettel. Az ingatlan megvásárlása hat hónapig tartott.

Végleg a mediterrán szigetre szeretnének költözni, de azt tapasztalják, hogy arrafelé a dolgok egészen más mederben folynak, mint az Egyesült Államokban. Otthon ugyanis ahhoz voltak hozzászokva, hogy mindent gyorsan és hatékonyan el lehet intézni, Olaszországban azonban sokkal lassabban halad minden. Ettől függetlenül úgy érzik: a csodálatos környezet, a nyugalom és a kellemes éghajlat mindenért kárpótolja őket.