szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Böszörményi Zoltánnak Orbán János Dénes két ingatlanán is volt jelzálogjoga.

Október 27-én közel 360 millió forintnyi támogatás szétosztásáról döntött a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiuma. A pénzt a 444 beszámolója szerint öt alprogramban osztották szét, azonban a legnagyobb nyertes érdekeltsége három pályázattal elvitte a támogatás több mint hatodát, 62,75 millió forintot, hiszen ehhez a körhöz került az egy pályázatra adott legnagyobb és második legnagyobb pénzösszeg, 36 és 21,75 millió forint. Ez pedig azt jelenti, hogy

a romániai magyar irodalmi élet összes támogatását egy érdekkör kapta meg.

A 444 szerint Böszörményi Zoltánról, valamint az ő érdekeltségébe tartozó Irodalmi Jelen elnevezésű lapról van szó. Böszörményi saját bevallása szerint Monacóban él, komoly vagyonra tett szert. Erdélyben viszont az ő érdekeltségén kívül több kiadvány is van, például a Székelyföld, a Helikon, a Látó, a Korunk folyóiratok. Nekik az NKA Szépirodalmi Kollégiuma nem ítélt meg támogatást.

Ez azért érintett rosszul sokakat, mert a Szépirodalmi Kollégium egyik tagja, sőt, 2022. március elsejétől két évre a kollégium vezetője az erdélyi származású Orbán János Dénes. Emiatt többen abban reménykedtek, hogy komolyabb figyelmet kaphat a romániai magyar irodalom, viszont többségük ennek ellenkezőjével szembesült.

Az egész támogatási ügyet viszont a 444 szerint több, a román és magyar ingatlannyilvántartásokban elérhető tulajdoni lap árnyalja.

Orbán János Dénesnek ugyanis két olyan lakása van, vagy volt, amelyeken korábban jelzálogot jegyeztek be Böszörményi Zoltán javára.

A lap szerint ez azt jelenti, hogy Orbán János Dénes éveken át tízmilliós nagyságrendben tartozott a 2010-es években Böszörményinek.

Megkerestük az NKA-t, de cikkünk megjelenésééig nem válaszoltak.