DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

F1 2025: Így néz ki most a pilótafelállás

Nico Hülkenberg bejelentése ellenére még mindig csak kilenc ülés sorsa tekinthető többé-kevésbé biztosnak a 2025-ös F1-es szezonra.

A mai bejelentés értelmében Nico Hülkenberg lesz a Stake F1 Kick Sauber egyik versenyzője 2025-ben, ami azt is jelenti, hogy az Audi vadonatúj gyári csapatának egyik pilótájaként vezetheti 2026-ban a négykarikások (és a Volkswagen-csoport) történetének első F1-es autóját.

hulkenberg-2024



Ezzel a nagy 2025-ös kirakós kilencedik eleme is a helyére került, de az ülések több mint fele még mindig szabad a következő szezonra, s továbbra is csak két istálló van, akik mindkét pilótájukat bejelentették már. Az alábbiakban sorra vesszük, mi a helyzet az egyes csapatoknál jelen pillanatban:

Red Bull: Max Verstappen hosszú távú szerződéssel rendelkezik, bár az elmúlt hónapok eseményei nyomán sokat lehetett hallani a távozásáról is. Sergio Perez kontraktusa az év végén lejár, de mostanság igen pozitív nyilatkozatok hangzanak el vele kapcsolatban – ha távozik, mindenekelőtt Alexander Albon és Carlos Sainz jöhet szóba lehetséges utódként.

Ferrari: Február elsején bejelentették, hogy Charles Leclerc csapattársa Lewis Hamilton lesz a 2025-ös szezontól kezdve.

leclerc-saudi-1

McLaren: A másik istálló, ahol nincs kérdés: Lando Norris és Oscar Piastri is több évre a csapathoz láncolta magát.

Mercedes: George Russellt szerződés köti a csapathoz, míg Lewis Hamilton utódát egyelőre nem jelölték ki, az első számú jelölt Andrea Kimi Antonelli, de Carlos Sainz is szóba kerülhet – már ha nem lehet Verstappent elcsábítani a Red Bulltól.

Aston Martin: Fernando Alonso több évre hosszabbított a csapattal, a másik autóra a legfőbb esélyes természetesen az istállóval „határozatlan idejű szerződéssel” bíró Lance Stroll.

alonso-suzuka-2

RB: Daniel Ricciardo és Yuki Tsunoda maradása sem garantált, sőt utóbbi számára az sem, hogy egyáltalán az idei szezont végigversenyzi – az első számú utódjelölt a tavaly magára a figyelmet szenzációs bemutatkozással felhívó Liam Lawson.

Haas: Nico Hülkenberg távozik, míg Kevin Magnussen jövője bizonytalan – a Ferrarihoz Dzsiddában beugró Oliver Bearman érkezhet a csapathoz.

Williams: Alexander Albonnak szerződése van 2025-re, ennek ellenére vannak olyan hangok, melyek szerint távozhat a csapattól. Logan Sargeant maradását nehéz elképzelni, a helyére Antonelli érkezhet abban az esetben, ha nem ültetik be a Mercedesbe.

albon-2024-2

Alpine: Pierre Gasly és Esteban Ocon szerződése is lejár 2024 végén, s bár a hírek szerint egyikük sem bánná, ha máshol folytathatná karrierjét, az sem kizárt, hogy mindketten maradnak. Ha távozik valamelyikük, az Alpine juniorjai közül kerülhet ki az utód.

Sauber: Nico Hülkenberg bejelentése nyomán az már biztos, hogy vagy Valtteri Bottas, vagy Guanyu Zhou távozik, de könnyen lehet, hogy mindkettejük számára véget ér ez a történet. Az Audi legfőbb célpontja Carlos Sainz, ha pedig lecsúsznak róla, többek között az Alpine valamelyik pilótája is a lehetséges opciók között szerepel.

A 2025-ös pilótafelállás – vastaggal jelölve a bejelentett versenyzőket:

Red Bull

Verstappen

Perez, Albon, Sainz?

Ferrari

Leclerc

Hamilton

McLaren

Norris

Piastri

Mercedes

Russell

Antonelli, Sainz, Verstappen, Bottas?

Aston Martin

Alonso

Stroll, Sainz, Drugovich, Ocon?

RB

Tsunoda, Lawson, Ricciardo, Iwasa?

Haas

Magnussen, Bearman?

Williams

Albon

Antonelli, O’Sullivan, Sargeant?

Alpine

Ocon, Gasly, Doohan, Martins?

Sauber

Hülkenberg

Sainz, Bottas, Zhou, Ocon, Gasly?

Hülkenberg szerződtetésével foglalkozik a Formula Podcast legújabb adása, ezt itt lehet meghallgatni:

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: