DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Egyéb

5 dolog, ami egyetlen Forma-1 rajongó életéből sem maradhat ki

Szinte hihetetlen, de 2024-ben immár a 75. szezonját kezdte meg a száguldó cirkusz, azaz a Formula-1. Nem túlzás azt állítani, hogy a sportág még sosem volt népszerűbb, mint manapság, az emberek pedig igazi F1-lázban égnek.

De vajon mik azok a dolgok, amik szinte kötelezők egy vérbeli rajongónak? Máris megmutatjuk!

 

Közösségépítés

Miért kapott öt másodperces büntetést? Miért csak öt másodperces büntetést kapott? Kilökte, vagy tipikus versenybaleset volt? Minden egyes futam kérdések tucatjait veti fel, amikről hosszasan lehet beszélgetni, vitázni. Persze csak akkor, ha van kivel. Aligha kell sokat kutakodnunk, hogy olyan embereket találjunk, akik hozzánk hasonlóan élnek-halnak a Forma-1-ért. A Facebookon, a Twitteren vagy éppen a Redditen is megszámlálhatatlanul sok rajongói csoport létezik, ahova belépve máris indulhat az eszmecsere.

Ha inkább a személyes kommunikációban hiszünk, akkor érdemes a lakóhelyünk közelében olyan sportkocsmát keresni, ahol vasárnaponként összegyűlik a környék F1-mániásainak színe-java. Egy ilyen közösségben a futamok is szórakoztatóbbak és a versenyek után még hosszú-hosszú órákon át beszélgethetnünk az érdekes eseményekről.

 

A versenyek követése

Talán mondani sem kell, hogy egy rajongó bizony egyetlen versenyt sem hagy ki. Ez persze áldozatokkal is jár, hiszen egy-egy tengerentúli futam kezdési ideje magyar idő szerint a hajnali órákra esik. Annyi baj legyen! Ennyit bőven megér, hogy valós időben nézhetjük a kedvencünket, és nem maradunk le egyetlen parádés előzésről, váratlan technikai hibáról vagy merész védekezésről sem.

f1



De mit tehetünk, ha épp nem vagyunk otthon, és mégis szeretnénk élőben követni a nagydíjat? Nos, idehaza szerencsés helyzetben vagyunk, mert a Forma-1-et a közszolgálati tévé adja, amit akár mobilappon is nézhetünk ingyen, bárhol és bármikor. Az is egy megoldás persze, ha a sport hivatalos telefonos alkalmazásában regisztrálunk – itt azonban fizetünk kell a streamért. Igaz, cserébe különleges extra tartalmakat is kaphatunk!

 

Memorabília

Semmi akadálya, hogy az otthonunkat jobbnál jobb Formula-1-es relikviák díszítsék, vagy éppen annak, hogy hivatalos F1-es ruhákban járjunk. Rengeteg hazai és külföldi webshopot találhatunk, ahol beszerezhetjük a kedvenc csapatunkhoz vagy pilótánkhoz kapcsolódó ajándéktárgyakat. A lehetőségeknek csak a fantáziánk – és persze a pénztárcánk - szabhat határt: pólók, baseballsapkák, bögrék, naptárak, zászlók és még sorolhatnánk.

Ha viszont valami igazán különleges relikviára vágyunk, akkor a száguldó cirkusz hivatalos honlapján kell nézelődnünk a memorabíliák között. Itt aztán tényleg minden van, mi szem-szájnak ingere! Akár eredeti, a versenyautókból származó alkatrészeket, illetve ezekből készült dísztárgyakat is vásárolhatunk. Ezek ára persze a több százezer forintot karcolja, míg az aukcióra bocsátott egykori F1-autók a tízmilliós nagyságrendben mozognak.

 

Gyárlátogatás

Mindegy, melyik csapatnak szurkolunk, alighanem lehetőségünk van elmenni egy nyílt napra a gyárba. Micsoda élmény személyesen megnézni, hol szerelik össze ezeket a fantasztikus gépeket! Sok csapatnál a gyár egyben múzeum is, ahol megnézhetjük a korábbi évtizedek Forma-1-es autócsodáit és persze a hozzájuk kapcsolódó egyéb emléktárgyakat.

Sajnos ehhez is igen mélyen a zsebünkbe kell nyúlni: a Red Bull Milton Keynes-i gyárába egy belépőjegy 300 angol fontba, azaz közel 140 000 forintba kerül. És akkor az odajutásról, szállásról még nem is beszéltünk, ahogy arról sem, hogy aligha távozunk majd üres kézzel az ajándékboltból. Ha tehát ilyen terveink vannak, jócskán takarékoskodnunk kell, esetleg szabad felhasználású hitelhez folyamodnunk.

 

Élő részvétel

A végére hagytuk azt az élményt, ami valóban nem maradhat ki egyetlen F1-rajongó életéből sem: a futamlátogatást. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ehhez még csak sokat utaznunk sem kell, hiszen a mogyoródi magyar pálya hosszú-hosszú évek óta a versenynaptár része. Ez persze nem jelenti sajnos, hogy olcsó mulatság lenne a futam. A Magyar Nagydíjra a legolcsóbb, teljes hétvégére szóló belépő az állójegy, de ennek az ára is majdnem 50 ezer forint. Amennyiben igazán jó helyet szeretnénk, mondjuk a célegyenesben, akkor több mint 200 ezer forintot kell fizetnünk.

Ma már egyáltalán nem ritka, hogy a rajongók szabad felhasználású hitel segítségével jutnak el egy hazai vagy külföldi futamra, így érdemes ezt a lehetőséget is mérlegelni. Pláne, ha valamelyik legendás, külföldi pályán, mondjuk Monacoban vagy Silverstone-ban néznénk meg a versenyt. Mindennel együtt egy ilyen kiruccanást aligha úszhatunk meg egymillió forint alatt fejenként.

 

Az élmények teszik a rajongót

Mindegy, hogy mennyi pénzt tudunk áldozni a Forma 1-imádatunkra, a lényeg az, hogy megéljük és élvezzük az élményeket. Ha ez abban merül ki, hogy vasárnap a barátokkal, családdal leülünk a tévé elé, azzal sincs semmi probléma. De ha belefér, mindenképp menjünk legalább életünkben egyszer egy futamra. Annak a varázsa semmihez sem fogható!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: