DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Hírösszefoglaló

Nevet és színt válthat a Ferrari: a keddi F1-es hírek

Folytatódik a Horner-ügy, Ben Sulayem gyávának nevezte a vádlóit: összeszedtük a nap legfontosabb F1-es híreit.

A nap két legfontosabb hírét a Ferrari szolgáltatta: egyrészt megváltozhat az istálló neve, másrészt a soron következő Miami Nagydíjon jelentősen átalakul az autó festése is.

Ami a nevet illeti: a Sport Business beszámolója szerint ugyanis a HP, azaz a Hewlett-Packard kerülhet névadó szponzori szerepbe a jövő szezontól Maranellóben, ami jelentős anyagi többletet jelent majd a csapat számára. A lap forrásai szerint a megállapodás éves értéke hasonló a jelenlegi etalon, a Red Bull Racing és az Oracle technológiai vállalat közötti névadó szponzori szerződéséhez. A kaliforniai székhelyű HP hardvercég lesz az olasz csapat első névadó szponzora 2021 óta, amikor is a csapat hivatalosan Scuderia Ferrari Mission Winnow néven futott az amerikai dohányipari óriáscéggel, a Philip Morris Internationallel kötött, kissé ellentmondásos szerződés részeként – míg korábban, a dohányreklámok betiltásáig a cég vezető márkája, a Marlboro szponzorálta a csapatot.

A jövő hétvégi floridai F1-es futamra tervezett festésváltoztatás pedig egy markáns kék színezést hoz majd magával. Elsőre meglepőnek hathat, hogyan illeszkedik a Ferrari tradícióihoz a kék, ám mivel a módosított dizájnnal a maranellóiak amerikai jelenléte, egészen pontosan annak hetvenedik évfordulója előtt tisztelegnek, a főhajtás nagyon is helyénvaló. Ahogy az alábbi, az F1 hivatalos honlapjáról származó képen is látható, a maranellóiak 1964-ben a szezon utolsó két, mexikói, illetve amerikai fordulóját kék-fehérben teljesítették, s nem ez az egyetlen mód, ahogy a szín megjelent a Scuderia történetében.

ferrari-blue



Folytassuk Christian Hornerrel, ugyanis állítólag a héten a Red Bull csapatfőnökének év elején kirobbant botránya is folytatódik majd. A vele szembeni vádakat megfogalmazó nő ugyanis a Daily Mail beszámolója értelmében „a Kínai Nagydíjat követő napokban” vallomást tesz a Christian Horner részéről elszenvedett zaklatásról, megtámadva az eredeti vizsgálat eredményét, mely felmentette az 50 éves brit sportvezetőt. Az ügy új vizsgálók elé kerül, hiszen miközben a vádakat megfogalmazó nő őszinteségét megkérdőjelezték, egyúttal a vizsgálatot vezető személy pártatlanságával kapcsolatban is felmerültek bizonyos kétségek.

Szintén Horner: a Red Bull motorprojektjével kapcsolatban mondta azt, hogy ők 70 éve lemaradásban vannak a Ferrarihoz képest, de szerinte eddig teljesítik a céljaikat a 2026-os erőforrások fejlesztésével, bár azt azért kiemelte, hogy igazán a karosszériában bízik majd, azzal kapcsolatban jó referenciák vannak arra, hogy értik a dolgukat. 

Kemény véleményt fogalmazott meg Mohammed ben Sulayem. Az utóbbi időben több váddal is illették az FIA elnökét, akit egyrészt a szövetség illetékesei felmentettek ezek alól, másrészt rengeteg tagszervezett biztosította a támogatásáról nyílt levélben is. Az ezzel kapcsolatos köszönetnyilvánításba pedig Ben Sulayem belecsempészett egy-két erősebb mondatot is: „Bárcsak az ellenem felhozott vádak egyszerűen csak vádak lennének, de a közvélemény bírósága máris elítélt. Nincs semmi rejtegetnivalóm” – mondta Ben Sulayem, aki elmondása szerint tudja, ki mozgatja a szálakat, és gyávának tartja a vádlókat: „Nem volt merszük eljönni hozzám. Én egyenes gerinccel tudok bárki szemébe nézni, és kimondani, hogy sportember vagyok, és a szabályok szerint játszom. Tudom, hogy ki áll emögött az egész mögött, de nem mondhatom meg.”

sulayem-2023

A McLaren egy éven belül utolérné a Red Bullt: erről beszélt Andrea Stella csapatfőnök, aki szerint összességében közeledtek a világbajnokhoz akkor is, ha őszhöz képest most tavasszal ez nem igazán látszik. „Vesztettünk valamennyit, mivel korábban sokat nyertünk azon, hogy ők nem fejlesztettek” – mondta Stella, aki egyúttal egy nagyon pozitív jövőképet is megfogalmazott: „Ezért kell hosszú távon nézni a dolgokat, és hosszú távon erős fejlődési pályán vagyunk. Ha ezt a következő 12 hónapban is megtartjuk, és miért is ne tennénk, akkor elérhetjük a Red Bullt.” Ráadásul a wokingiak hozzák az új fejlesztésüket is Miamiba, amelytől nagyobb előrelépést várnak.

Reagált Lance Stroll hétvégi balesetére és azzal kapcsolatos nyilatkozatára Oscar Piastri: az ausztrál szerint mindenki meg tudott állni, csak az Aston Martin pilótája nem, úgyhogy ne a sort hibáztassa, hanem saját magát. „Igen, feltorlódott a mezőny, de a többiek mégsem ütköztek egymásnak. Ebben a kanyarban mindig fel kell készülni az ilyesmire, sokan nagyon közel kerültünk egymáshoz” – mondta a 23 éves ausztrál.

Újra munkába állt a nemrég elvégzett nyitott szívműtéte után Heikki Kovalainen. A korábbi F1-es pilóta Kínában a Viaplaynek dolgozott egy-két közvetítés során, és bár még nem 100%-os, de az életmentő műtét után már a gyógyulás útjára lépett. „A felépülés minden szempontból nagyon jól halad, de hosszú folyamat lesz” – idézi Kovalainent a finn Ilta Sanomat. „Jó volt a Viaplaynél lenni a hétvégén, bár még nem a kamerák előtt. De elég fittnek éreztem magam ahhoz, hogy részt vegyek néhány közvetítésen. A hangommal még vannak kisebb problémák, a torkom egy kicsit irritált, és ezért nem is szerepelek még a stúdióban” – mondta, majd hozzátette: „De az egészségi állapotom jó, egyáltalán nincsenek fájdalmaim a műtét után, szóval pár hónap múlva meglátjuk, hogyan alakul a helyzet az orvosokkal.”

 

Itt a friss Formula Shakedown

Zárásként pedig egy saját hír: megérkezett ralis műsorunk, a Formula Shakedown legfrissebb adása, amelyben Vincze Ferenc és Gobodics Tamás a hétvégi horvát WRC-futam tanulságait elemezte ki. Tekintsétek meg az adást a YouTube-on és iratkozzatok fel a csatornánkra, hogy ne maradjatok le egy műsorunkról sem!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: