DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
Retro

F1-Archív: Diszkrétebb bulizásra kérik Raikkönent

Verstappen világbajnok lesz, de a Mercedes óv, a Ferrari szokatlan kérést intéz új pilótájához, előzési rekord: ezek voltak az F1 hírei december 12-én.

2022: Két esztendőt követően lemondott a csapatfőnöki és vezérigazgatói posztról Jost Capito, akivel együtt a technikai igazgató is így tett. A szakember döntését a Williams hivatalos közleményében tudatták mindenkivel.

2021: Max Verstappen világbajnoki címet nyert az Abu Dhabi Nagydíjon, az utolsó körben történt előzéssel, de a nap botránnyal végződött. A Red Bull-pilótával szemben alulmaradt Lewis Hamilton csapata, a Mercedes két óvást is beadott leintés után: szabálytalannak tartották a biztonsági autós újraindítást, mivel nem vehette vissza minden lekörözött a körét – ezért azt kérték, az utolsó előtti kör állását vegyék figyelembe –, valamint állították, Verstappen megelőzte Hamiltont az SC-fázis alatt. A versenyfelügyelők a Mercedes mindkét óvását elutasították.



2020: A Mercedes-dominanciát hozó év utolsó időmérőjén, Abu Dhabiban némi meglepetésre Max Verstappen ér körbe leggyorsabban - a Red Bull hollandja pár századdal megelőzi Valtteri Bottast és egy tizeddel Lewis Hamiltont, de elég szoros eredméynt hoz az idényzáró kvalifikáció. Hamilton szerint vasárnap majd jók megkergetik Verstappent a győzelemért.

2019: Éppen az izgatja az F1-es közvéleményt, hogy Lewis Hamilton csatlakozni akar-e a Ferrarihoz - kiszivárgott, hogy a brit klasszis találkozott a maranellóiak vezetőségével. Mattia Binotto csapatfőnök szerint ő nem akar ebbe belemenni és bár Hamilton részéről mintha lenne érdeklődés, de ők nem akarnak pilótát cserélni - Charles Leclerc-rel már megállapodtak, Sebastian Vettel sorsa pedig tőle függ, ha folytatni akarja, akkor lesz helye náluk. Nos, ez nem éppen így történt...

2018:  Csapatfőnöke megvédte az idén Lewis Hamilton árnyékában teljesítő Valtteri Bottast. A finn egyetlen futamgyőzelmet sem szerzett, miközben csapattársa az egyéni rekordját beállítva tizenegyet bezsebelt. Toto Wolff kihangsúlyozta, Bottasnak jár az elismerés, amiért egy percre sem hagyta, hogy az eredménytelenség lehúzza őt, hozzátéve, Hamiltonhoz hasonlóan ő is egy alfahím.

2017: Brendon Hartley elismerte, 2010-ben, mikor a Red Bull menesztette tartalékos pozíciójából, még nem állt készen a Formula-1-re. Azóta, kétszeres hosszútávú világbajnokként, sokkal „kerekebb” versenyzővé vált.

2016: Előzési rekordot döntött Max Verstappen: a Pirelli statisztikái szerint 78 ellenfelét utasította maga mögé a versenyek közben (ebbe az első kört nem számolják bele), ami a legmagasabb szám 1983-tól kezdve, mióta vannak erre vonatkozó feljegyzések.

2015: Lewis Hamilton szerint rivalizálása Nico Rosberggel nem problémás, az F1-nek pedig csak jót tesz: „Egészséges a sport számára. Nagyszerű energia van a csapatban, nem hiszem, hogy bármi is negatív lenne. Nincs, amit ne tudnánk megtenni közösen, mindig is kommunikálni fogunk, ahogy a múltban tettük, ha pedig gondjaink vannak, orvosolni fogjuk őket. De jelenleg nincs szó ilyenről.”

2014: A McLaren 2015-ös autója – a Mercedes helyett már Hondával felszerelt versenygép – elsőként teljesítette az FIA kötelező töréstesztjét.

2013: A Nemzetközi Automobil Szövetség megkezdte az állandó rajtszámok kiosztását. A versenyzőknek karácsonyig le kell adniuk első, második és harmadik választásukat 2 és 99 között. Egyezés esetén a 2013-as világbajnoki pozíció a döntő.

Hamilton a 44-est választotta 2014-ben

2012: Sergio Perez igencsak nagy babérokra tör a McLarennél, amelyhez a Saubert elhagyva jövőre csatlakozik: a mexikói már az első évben világbajnok akar lenni Wokingban. „A legjobb csapathoz megyek, és a legjobb csapat normál esetben nyer” – magyarázta Perez.

2011: Nem szabad arra számítani, hogy két év kihagyás után Kimi Raikkönen az első naptól kezdve gyors lesz, figyelmeztetett a Lotus Csoport vezetője, Danny Bahar.

2010: Ugyanazon a napon elhunyt Tom Walkinshaw, a Benetton, Ligier és Arrows egykori csapatfőnöke, valamint Jacques Swaters, az 50-es évek belga F1-es pilótája.

2009: Az egykori nagy rivális, Damon Hill szerint Michael Schumacher nem követ el hibát, ha valóban visszatér: ő 37 évesen futamot nyert a Jordannel, Schumachernek sikerülhet ugyanez 41 esztendősen Ross Brawn autójában.

2008: Bemutatta radikális költségcsökkentő tervét az FIA: ebben szerepel a szezon közbeni tesztelés betiltása, a motorhasználat korlátozása (20 egység csapatonként, teszttel együtt) és a szélcsatornák szabályozása, egyéb megszorításokkal együtt.

2006: „A finnek időnként szeretnek inni” – kezdte interjúját Jean Todt Ferrari-csapatfőnök, aki elárulta, Kimi Raikkönent megkérték, hogy diszkrétebben, a nyilvánosságot jobban kerülve bulizzon, miután a Scuderiához csatlakozva az eddiginél nagyobb figyelem középpontjába kerül.

2005: Narain Karthikeyant újra tesztelni hívta a Williams: a szezont Jordannel teljesítő indiai a spekuláció szerint tartalékpilóta lehet.

2004: A Formula-3000 bajnokának, Vitantonio Liuzzinak nem tetszik az az ötlet, hogy a Red Bull három versenyzőt szerződtessen a 2005-ös szezonra: az egyik ülésbe David Coulthardot, a másikba őt és Christian Klient, akik felváltva versenyeznének. Liuzzi szerint a Red Bull válasszon két versenyzőt – amúgy is vannak még helyek a Williamsnél és Jordannél.

2003: Heinz-Harald Frentzen tíz szezon – ezalatt három futamgyőzelem – után elhagyja a Formula-1-et, és a DTM-hez csatlakozik az Opel versenyzőjeként.

2002: A Formula-1 kihátrálhat a dohányreklámok 2006-ra vállalt általános megszüntetéséből. Helyette a helyi jogszabályoktól függne, hirdetnek-e az adott versenyen a dohánygyárak: ezáltal pedig átalakulhat a versenynaptár, olyan országok javára, ahol engedélyezett a dohányreklám.

2001: Négy fiatal versenyzőt kezdett támogatni a Renault azzal a céllal, hogy a jövő F1-es sztárját nevelje ki. Carlo van Dam, Fabio Carbone, Eric Salignon és Robert Kubica a kiválasztottak.

2000: Megszületett a kétszeres világbajnok, Mika Hakkinen első gyermeke, egy kisfiú. A finn az új évig biztosan nem tesztel a McLarennel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: