A Kúria új szerepet kapott az idei választáson

2024.04.22. 08:17
Varga Zs. András, a Kúria elnöke szerint mivel idén új hatáskörrel bővült a testület szerepe a választások lefolyásával kapcsolatban, minden eddiginél korábban elkezdték a felkészülést. Ezúttal a választás lefolyásával és az eredmények megállapításával kapcsolatos összes jogvita is a Kúria hatáskörébe tartozik.

A Kúria elnöke, Varga Zs. András az InfoRádióban elmondta, hogy a korábbi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokhoz képest jelentősen megváltozott a jogszabályi környezet, ugyanis idén mindkét választás vonatkozásában a Kúria lesz az egyetlen felülvizsgálati bíróság. Ez alól csak a választói névjegyzékkel összefüggő ügyek jelentenek kivételt, minden egyéb ügy a Kúriához tartozik – írja az InfoStart.

Ez azt jelenti, hogy a jelölőszervezetek nyilvántartásba vétele, a kampányban felvetődött bármilyen vita, a június 9-i választásokat követően a választás lefolyásával, illetve az eredmények megállapításával kapcsolatos összes jogvita is a hatáskörébe tartozik. A Kúriának nincs tapasztalata abban, hogyan működik kizárólagos jogorvoslati fórumként három választás az önkormányzati, a nemzetiségi önkormányzati és az európai parlamenti választások idején. Ennek érdekében a felkészülést a korábbiaknál jóval hamarabb, már tavaly ősszel megtették.

Korábban az elnök, a helyettesei, valamint a közigazgatási kollégium vezetője nem vett részt a választási ítélkezésben, idén azonban ez nem biztosítható.

Ez a 33 bíró lényegében különféle összetételekben ugyan, de 11 háromtagú tanácsot jelent, és nem kizárt, hogy egy adott időpillanatban mind a 11 tanácsra szükség van. Következésképpen itt nem nagyon van lehetőségünk arra, hogy a korábbi mentességekkel éljünk. Ez a 33 bíró a 11 tanácsban elkezdte az elmúlt hetekben a választási ítélkezést. Több változatot is megvitattunk, és mint ahogy a korábbi választási időszakokban is történt, készülünk arra, hogy ha ez a 33 bíró mégsem győzné az ügyérkezést, akkor mit teszünk

– mondta Varga Zs. András.

Elmondása szerint a hatályos ügyelosztási rend pillanatnyilag arra hatalmazza fel a kollégiumvezetőt, hogy ha három egymást követő napon nagyon megugrik a választási ügyek érkezése, akkor összehívja a kollégiumot, és akkor dönt a kollégium arról, hogy hogyan, milyen bírók bevonásával próbál meg eleget tenni a feladatainak.

Kalas Tibor, a Kúria közigazgatási kollégiumának vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy bár a jogi keretek változtak, de az ügyfelek szempontjából a Kúria ugyanolyan típusú eljárást folytat le, mint a korábbi választások esetében. A Kúria a választási ügyekben nem tesz közzé sajtóközleményt, a döntések pedig teljes egészében elérhetők lesznek a honlapján.