Meghalt az Oscar-díjra jelölt filmrendező

2024.04.22. 06:57
Meghalt Lourdes Portillo mexikói születésű filmrendező, aki olyan film- és videómunkákat készített, amelyek a különféle latin élmények érzelmeit és körülményeit állítják a középpontba. A rendező munkásságát számos jelöléssel és díjjal ismerték el, 1985-ben pedig közel állt hozzá, hogy az Oscar-díjat is bezsebelje.

Lourdes Portillo filmrendező szombaton, nyolcvanéves korában, három fia és húga körében, a San Franciscó-i otthonában meghalt – írja a Deadline.

A lap szerint Portillo rendhagyó művészi tehetség volt, aki egyesítette a filmkészítést és az aktivizmust. A Las Madres – The Mothers of the Plaza de Mayo című dokumentumfilmjét Oscar-díjra is jelölték.

K.J. Relth-Miller, az Academy Museum’s ideiglenes igazgatója szerint „Portillo munkái dacolnak a kategorizálással, könnyen átsiklanak a dokufikciók, a kísérleti videók és a telenovellák melodrámái között”.

A rendező 1943. november 11-én született a mexikói Chihuahuában, nem sokkal később szüleivel és négy testvérével kivándorolt Los Angelesbe. Aktivista tevékenysége épp a bevándorláshoz kapcsolódott, amiről 2023-ban beszélt bővebben.

San Franciscóban élek, van egy bizonyos aktivizmus, ami itt zajlik. És ezekben az években – az 1970-es években – rengeteg bevándorló érkezett Latin-Amerikából, Argentínából, Brazíliából, Mexikóból, és sok igazságtalanságot követtek el velük szemben. És én természetesen próbáltam segíteni, amiben csak tudtam

– fogalmazott akkor Portillo.